Château Citran 2000 Bordeaux

Deze Bordeaux komt uit een van de allerbeste oogstjaren ooit, 2000! Een wijn met een rijke en delicate complexiteit van rijp rood fruit, vijgen, noten en vanille. Een waanzinnig glas wijn met een zeer lange en complexe afdronk. De wijngaarden van Ch...

Lees meer...

Deze Bordeaux komt uit een van de allerbeste oogstjaren ooit, 2000! Een wijn met een rijke en delicate complexiteit van rijp rood fruit, vijgen, noten en vanille. Een waanzinnig glas wijn met een zeer lange en complexe afdronk.  De wijngaarden van Châteaux Citran grenzen aan Margaux (een van de allerberoemdste wijndorpen ter wereld) en zijn beplant met Cabernet Sauvignon en Merlot. Voor de houtlagering gebruikt men nieuw Frans eiken gedurende 12 tot 14 maanden. Châteaux Citran is een zeer geliefde Cru Bourgeois vanwege zijn bijna vrouwelijke elegantie. 

Prijzen en scores: Robert Parker 88/100 Wine Spectator 91/100 Cellar Tracker 89/100Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Bordeaux, Haut-Medoc)
Wijnhuis Château Citran
Jaar 2000
Geur Rijke en delicate complexiteit met rood fruit,
Smaakprofiel Rood fruit, fluweel zacht met een zeer lange afdronk
Druif 42% Cabernet Sauvignon 58% Merlot
Bewaren tot 2020
Serveertip Ribeye, chateaubriand, biefstuk en wildgerechten

 
 

Wijnhuis Château Citran

Châteaux Citran is één van de vele topchâteaux van Groupe Taillan, eigendom van de familie Merlaut. In 1996 werd Châteaux Citran aan de groep toegevoegd. De geschiedenis van Châteaux Citran gaat terug tot de 13e eeuw. Nadat het Château in de jaren '80 van de vorige eeuw in het bezit kwam van een Japanse investeringsmaatschappij is nu de Taillan groep met diepe Franse wortels de huidige bezitter. De totale oppervlakte wijngaard, bestaande uit zand- steen en kleigrond vermengd met kalk, beslaat 90 ha. De wijngaarden grenzen aan Margaux en zijn beplant met Cabernet-Sauvignon en Merlot in de verhouding 50/50. Fustlagering op nieuw Frans eiken voor 40% gedurende 12 tot 14 maanden. Citran is een zeer geliefde Cru Bourgeois vanwege zijn bijna vrouwelijke elegantie.

 

 

Wijngebied Haut-Medoc (Bordeaux)

Médoc is een groot wijngebied op de linkeroever van de Gironde. Het is een langwerpige strook wijngaarden van de Atlantische Oceaan tot aan de stad Bordeaux. Het zuidelijker deel van Médoc wordt de Haut-Médoc genoemd. De Haut-Médoc heeft drie gemeentelijke appellaties: Margaux, Listrac en Moulis. De wijngaarden hebben op verschillende plekken kalksteen in de grond. Listrac en Moulis kennen geen geclassificeerde Grand Cru's maar wel veel Cru Bourgeois. In Listrac heeft de Merlot een relatief groot aandeel in de wijn. In beide gemeenten worden uitstekende wijnen gemaakt met vaak een - door minder prestige - gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Margaux is de parel van de Haut-Médoc. Het herbergt de meeste geclassificeerde Grand Cru's van alle gemeenten in de Médoc. De Médoc wijnen zijn voor 95% rode wijnen en worden gedomineerd door de Cabernet Sauvignon druif. Deze kleine druif met z'n dikke schil is goed voor veel meer dan de helft van de blend van vrijwel elke wijnmaker. In de magere gronden van de kiezelige oevers van de Gironde moeten de wortels metersdiep de bodem in om voedingstoffen te verzamelen. Dat maakt het sap onvergelijkbaar rijk en complex. Wijnmakers uit de Médoc mogen het sap van de Cabernet Sauvignon mengen met Merlot, Malbec, Cabernet Franc en Petit Verdot.


Druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van Merlot druif de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. Wijn van Merlot is wat minder tanninerijk en dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om Merlot wijnen wat meer beet en ruggengraat te geven.

Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie. De meeste van deze beroemde wijnen wordt bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere basiswijnen in de vorm van Bordeaux Supérieur. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen.

Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland. De Nieuwe Wereld heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt! Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn.

Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Emilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de 'Nieuwe Wereld' zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.


 

Druif Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant, als laatrijpend druivenras met veel weerstand gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede wijnen. Het is een van de bekendste en meest geteelde druiverassen voor rode wijn. 

In de Bordeaux-streek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif, die zorgt voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. De Cabernet Sauvignon groeit zeer krachtig en kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt. De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Het sap is zeer aromatisch. De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot, de Cabernet Sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw en lamsteligheid. 

Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst zijn over het algemeen laag en de oogsttijd valt middellaat, dus vanaf half oktober en later. De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zullen deze wijnen zich ontwikkelen in de fles en zal het smaak patroon veranderen. 

Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn kracht en diepe kleur, met veel tannines. Hij kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. De smaak toont vaak cassis en kersen, in combinatie met een aangename kruidigheid. Aroma’s van donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, kruidig, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, rabarber, bieten, zwarte olijven, drop en inkt. Vermengd met Merlot en Cabernet Franc worden de wijnen wat zachter en robuuster. De wijnen bezitten over het algemeen veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. 

Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maak het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken. Jonge Cabernet Sauvignon wijnen kunnen door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met 'zachtere' rassen zoals de Merlot of de Shiraz. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.

 

Bastiaan 25-10-2016 16:17

Dit is klassiek Medoc op zijn allerbest, wederom een prachtige ontdekking voor deze prijs.
5 sterren meer dan waard


5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »