Château Damase Supérieur Frankrijk

Château Damase Supérieur is een zeer indrukwekkende en smaakvolle wijn waar de geuren van rijp fruit, als bramen, en zoete kersen werkelijk het glas uitstuiven. In de smaak is de wijn zeer intens met indrukken van vanille, koffie en cederhout. De afdronk

Lees meer...

Château Damase Supérieur is een zeer indrukwekkende en smaakvolle wijn waar de geuren van rijp fruit zoals bramen en zoete kersen werkelijk het glas uitstuiven. In de smaak is de wijn zeer intens met indrukken van vanille, koffie en cederhout. De afdronk is magnifiek en zijdezacht. Een pure smaaksensatie die u niet mag missen! Deze wijn is nu op dronk, maar kan nog gerust bewaart worden tot 2021. Deze Château Damase is gemaakt van 100% merlot druiven. 


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Bordeaux, Saint-Emilion)
Wijnhuis Château Damase
Jaar 2013/2014
Geur Complex met geuren van noten, rode bessen, aardbeien en vanille
Smaakprofiel Fruitig, zacht en met aangename tannines
Druif Merlot
Bewaren tot  2021
Serveertip Rood vlees, eendenborst, gebraden kip, pasta's of kazen

 
 

Wijnhuis Château Damase

Château Damase, gelegen in de regio Saint-Emilion, brengt al generaties lang prachtige fruitige rode wijn voort met veel diepgang en complexiteit. De grond bij Château Damase is beplant met 100% Merlot druiven wat bijzonder is voor een wijnhuis uit de Bordeauxstreek omdat bijna alle wijnen uit deze streek bestaan uit een blend van verschillende druivensoorten. De reden om alleen maar Merlot aan te planten is dat de bodem bij dit Château hoofdzakelijk samengesteld is uit klei en Merlot gedijt goed onder deze omstandigheden. Bij de oogst worden de druiven opnieuw gesorteerd op kwaliteit. De rode wijn rijpt na devinificatie één jaar op oude eiken vaten en wordt na een lichte filtratie 18 maanden na de oogst gebotteldWijngebied Bordeaux

Bordeaux is het meest prestigieuze wijngebied ter wereld. Geen ander gebied brengt zoveel AOP-wijnen (Appellation d'Origine Protégée) voort. De regio telt een groot aantal wereldberoemde wijnhuizen, waaronder Château Mouton-Rothschild, Château Latour, Chateau Petrus en Château Margaux. De eerste wijngaarden in de Bordeaux werden ongeveer 2000 jaar geleden aangelegd door de oude Romeinen.

In de 11e en 12e eeuw maakte de regio in economisch en sociaal opzicht een enorme ontwikkeling door. De handel bloeide op en er ontstond een groep van welgestelde burgers en aristocraten. Daardoor groeide de vraag naar goede wijnen en werd het wijnbouwareaal uitgebreid. Rond 1200 werden er al druiven verbouwd in Blaye en Bourg (aan de rechteroever van de rivier de Gironde) en de vallei van Garonne en Graves (ten zuiden van de havenstad Bordeaux, langs de rivier de Garonne).

Keizer Napoleon III vroeg voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855 om een classificatie voor de beste wijnen van de Bordeaux, die daar geëxposeerd werden. Wijnhandelaren hebben daarop gereageerd door een systeem in het leven te roepen, waarbij châteaux geclassificeerd werden op basis van reputatie en handelsprijs van de wijnen. Het resultaat was de Classificatie van Bordeauxwijnen van 1855. De classificatie werd tot nog toe slechts twee maal gewijzigd: in 1856 werd Château Cantemerle 5e cru, en in 1973 werd Château Mouton-Rothschild van deuxième cru tot premier cru gepromoveerd, na intriges en interventies die in noordelijke delen van Europa als "typisch Frans" werden ervaren, zonder dat dit wat zegt over de intrinsieke kwaliteiten van deze wijn.

 

Druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven waar in de Bordeaux rode wijn van gemaakt wordt. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. Rode wijn van Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om rode wijn met Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven.

Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie. De meeste van deze beroemde rode wijn (en) worden bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere rode wijnen in de vorm van bijvoorbeeld de Bordeaux Supérieur wijn. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen.

Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland. De Nieuwe Wereld heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt! Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn.

Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Émilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de 'Nieuwe Wereld' zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.

Simon 18-10-2016 20:32

Prima prijskwaliteit!


Kasper 29-05-2016 20:04

Lekker glas Bordeaux, voor mij lekker omdat er veel merlot in zit en wat minder cabernet sauvignon en dat maakt hem iets zachter. in zowel geur als smaak lekker
veel rood en zwart fruit.


Michel 21-04-2016 19:39

Erg lekkere Bordeaux, prijs-kwaliteit is top!


Stan 04-02-2016 17:46

Erg lekkere rode wijn!! Gedronken bij een diner met boeuf bourguignon en hij smaakte fantastisch!! Gelukkig heb ik twee dozen besteld ;)


Lucas 02-02-2016 10:09

Lekkere Bordeaux! De 100% merlot maakt hem zacht, voor mij persoonlijk soms lekkerder dan de zwaardere Bordeaux wijnen.


Daan 15-06-2015 21:50

Deze wijn is mooi in balans, krachtig en veel tannines. Gewoon een prima bordeaux.


4.5 sterren gebaseerd op 6 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »