Château Fontaine Sauternes 0,375 L

Dessertwijn met aangename en delicate aroma's van mango, meloen, honing en met een vleugje gras. Zoet op de tong, soepel, fijn en elegant met een frisse afdronk. Deze wijn is een blend van 90% Sémillon, 5% Muscadelle en 5% Sauvignon blanc. De schimmel Bot

Lees meer...
Per fles: €11,99
Totaal €11,99 Incl. btw

Dessertwijn met aangename en delicate aroma's van mango, meloen, honing en met een vleugje gras. Zoet op de tong, soepel, fijn en elegant met een frisse afdronk. Deze wijn is een blend van 90% Sémillon, 5% Muscadelle en 5% Sauvignon blanc. De schimmel Botrytis cinerea ontwikkelt tijdens het seizoen. Alleen overrijpe druiven die aangetast zijn door deze edele rotting zullen geoogst worden. Dit levert suikerrijke most die na gisting bij 20°C grote zoete witte wijnen opleveren. De oogst wordt op vat gerijpt gedurende 12 maanden.Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Sauternes
Wijnhuis Château Fontaine
Jaar 2016
Geur Mango, meloen, honing en met een vleugje gras
Smaakprofiel Zoet met een frisse en lange afdronk
Druif 90% Sémillon, 5% Muscadelle en 5% Sauvignon blanc
Bewaren tot  2022
Serveertip Desserts met ijs en fruit, voorgerechten met pate

 

 

Wijnhuis Château Fontaine

Het Château Fontaine is gelegen in Pessac-Léognan in het noordelijkste deel van de Graves, ten zuidwesten van de stad Bordeaux. De wijngaarden zijn gelegen in Fargues Langon in de Sauternes appellatie. 
Wijnbouwer en eigenaar van het Chateau, Jean Noël Belloc verwierf het chateau in 2008. Hij had toen al een uitstekende reputatie als wijnbouwer en eigenaar van Chateau Brondelle, in de gemeente Langon, aan de linkeroever van de Garonne iets zuidoostelijk van de stad Bordeaux.

De wijngaarden van Chateau Fontaine beslaan 4 hectare en er worden voor de Sauternes 3 druivensoorten verbouwd: de Semillon, de Sauvignon en de Muscadelle. De druivenstokken zijn meer dan 30 jaar oud. De bodem in het Sauternes gebied bestaat vooral uit kiezel en klei. 

 


Wijngebied Sauternes

Sauternes is een wijngebied in het zuiden van de Bordeaux. In dit gebied worden heerlijke exlcusieve zoete witte wijnen geproduceerd. De wijnen worden hier gemaakt van de Sémillon en Sauvignon blanc met edele rotting, veroorzaakt door de schimmel botrytis cinerea. Het kleine riviertje Cirons , met koud water dat in wisselwerking met het microklimaat voor ochtendnevel zorgt, is verantwoordelijk voor de unieke omstandigheden in dit gebied. In de classificatie van 1855 zijn 27 van deze zoete wijnen opgenomen. Eén premier cru supérieur, te weten Château d’Yquem, daarnaast elf premier crus en vijftien deuxième crus. Eigenlijk bestaat het gebied uit twee gebiedjes, Sauternes en Barsac. Het laatstgenoemde valt onder Sauternes maar de wijnen afkomstig uit Barsac mogen als appellation ook Barsac gebruiken. De reden dat Sauternes eigenlijk altijd hoog in prijs is, is gelegen in de risicovolle en arbeidsintensieve manier van wijn maken. Botrytis cinerea slaat echt per druifje toe; men moet in verschillende tris (plukrondes) de wijngaarden in. Mocht het in de cruciale laatste maand veel gaan regenen, dan slaat de edele rotting om in grijze rotting en is de hele oogst verwoest. In sommige jaren brengen sommige châteaus hun wijn dan ook niet op de markt.Druivensoort Sémillon

De Sémillon is een wat moeilijk plaatsbaar wit druivenras dat wereldwijd op grote schaal wordt geplant maar vaak niet geheel tot zijn recht komt. De Sémillon kan onder de juiste omstandigheden prachtige fijne wijnen opleveren die goed kunnen ouderen. De druif levert wijnen op met veel extract en weinig zuren. Men ruikt en proeft abrikoos, mango en perzik. De Sémillon is goed geschikt voor opvoeding en lagering op eiken vaten. De wijn kan dan een rijke smaak ontwikkelen. Het beroemdst is deze druivensoort in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes of in de hoog geclassificeerde, droge, witte wijnen uit Bordeaux. De soort wordt uiteraard ook gebruikt in andere witte wijnen, bijvoorbeeld die van de Côtes de Gascogne.

De Sémillon druif wordt wereldwijd op grote schaal aangeplant, maar komt vaak niet geheel tot zijn recht. De Sémillon druif behoort samen met de Chardonnay en de Sauvignon tot de drie bekendste druiverassen voor witte wijn in Frankrijk. Hij komt vooral in het Bordeaux-gebied voor. Samen met de witte Sauvignon-druif zorgt ze voor de wereldberoemde zoete Sauternes-wijn. Sémillon Blanc is dan ook geschikt voor zoetere wijnen nadat de druiven zijn aangetast door edele rotting. Het is een sterke groeier die redelijk winterhard is. De ogen lopen in het voorjaar matig laat uit, zodat de kans op schade door nachtvorst gering is. De Sémillon is niet zo gevoelig voor ziekten, alleen botrytis treedt vaak op (edele rotting). De Sémillon kan onder de juiste omstandigheden prachtige fijne wijnen leveren die goed kunnen ouderen. De druif levert wijnen met veel extract en weinig zuren.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »