Terug

Chateau La Fleur Haut Carras 2016 Paulliac Bordeaux

Pauillac is het summum voor veel Bordeaux liefhebbers. De percelen die rondom het kleine dorpje Pauillac liggen brenge intense en zeer complexe wijnen voort. De wijn is Cabernet sauvignon gedomineerd met Merlot en kleine delen Cabernet franc.

lees meer

Prijs: 33,95 28,95

  • Bestel 2 voor 26,95 per stuk en bespaar 7% Sale 7%

Zet op verlanglijst

  • 200+ wijnen
  • Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
  • Levering op zaterdag
  • Eigen wijnimport

Productomschrijving

Chateau La Fleur Haut Carras 2016 Paulliac Bordeaux

Pauillac is het summum voor veel Bordeaux liefhebbers. De percelen die rondom het kleine dorpje Pauillac liggen brengen intense en zeer complexe wijnen voort. De wijn van Château La Fleur Haut Carras is Cabernet sauvignon gedomineerd met Merlot en kleine delen Cabernet franc. De verschillende druivenrassen rijpen los van elkaar 12 maanden op Frans eikenhouten vaten. Pas daarna wordt de uiteindelijke blend gemaakt. Die kenmerkt zich dan door  complexiteit en elegantie met veel diepgang waaronder geuren van zwarte bessen, rijpe kersen, noten en vanille. De smaak is vol, soepel en intens met mooi aanwezige tannines. De wijn heeft een bewaarpotentiaal van minimaal 15 jaar. 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Bordeaux, Pauillac)
Wijnhuis Château La Fleur Haut Carras
Jaar 2016
Geur Zwarte bessen, rijpe kersen, noten en vanille
Smaakprofiel Vol, soepel, intense, aanwezige tannines, lange afdronk
Druif 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot en 5% Cabernet Franc
Bewaren tot  2030
Serveertip Ribeye, chateaubriand, biefstuk, eendenborst, gebraden kip, pasta`s


Château La Fleur Haut Carras 

Albert Tiffon van Château La Fleur Haut Carras heeft zijn landgoed sinds 1982 in kleine stappen opgebouwd. Omdat hij het Château van zijn ouders niet kon overnemen, omdat ze nog steeds actief waren, besloot hij het zijne te creëren door een aantal kleine percelen te verkavelen. Hij bezit nu 8 hectare in Haut Médoc en 4 hectare in Pauillac. Vandaag zou het voor Albert onmogelijk zijn om nieuwe percelen in Pauillac te kopen, aangezien de interesse in kleine percelen van al zijn buren (Mouton Rothschild, Château Latour, Château Lynch-Bages en Château Pichon Comtesse de Lalande) groot is. Albert krijgt vaak telefoontjes om hij zijn 4 hectare, die zo'n 2 miljoen euro per hectare waard zijn wil verkopen. Een Mouton Rothschild zou bijvoorbeeld wijn kunnen bottelen die is gemaakt van de wijngaarden van Château La Fleur Haut Carras in Pauillac en deze voor 600 euro per fles verkopen in tegenstelling tot de beter geprijsde wijnen van Albert Tiffon. Het is om deze reden dat alle kleine eigendommen in de beroemde appellaties op de linkeroever hun landgoederen verkopen aan de grote geclassificeerde Château's. En dus beschouwen wij ons heel gelukkig dat we een wijn uit Pauillac mogen verkopen van een kleine producent.

Wijngebied Bordeaux

Bordeaux is en blijft het meest prestigieuze wijngebied ter wereld en geen ander gebied brengt zoveel AOP-wijnen voort. Om een beeld te geven van de enorme importantie van de Bordeaux hierbij wat cijfers. Bijna de helft van alle wijn uit Frankrijk valt onder één van de AOC's uit de Bordeaux. Dat is ongeveer 15 procent van de complete wereldproductie. Dat alles vindt plaats op zo'n 120.000 ha wijnbouwgrond, die bijna volledig is beplant met wijnstokken. Bordeaux is niet alleen het grootste productiegebied ter wereld (qua volume), maar ook het meest lucratieve, in absolute zin. Prijzen variëren van ca. 3 euro tot dik boven de 1.000 euro per fles.

De linkeroever wordt vooral in verband gebracht met de Médoc. De aandacht van de wereld is toch vooral gericht op de Crus van de Médoc. De Médoc huisvest het overgrote deel van de top Châteaux in de Bordeaux. Deze bevinden zich voornamelijk binnen de beroemde gemeenten St-Estèphe, St-Julien, Pauillac en Margaux. Toppers zijn Château Margaux, Château Palmer, Château Haut Bages Liberal, Château Camensac, Château Cantemerle, Château Mouton-Rothschild, Château Latour, Château Haut-Brion en Château Lafite-Rothschild.

Appellation Pauillac

Pauillac is een gemeente in het Franse departement Gironde. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Lesparre-Médoc. De gemeente is vooral beroemd vanwege de drie Premiers crus. Château Mouton-Rothschild, Château Lafite-Rothschild en Château Latour. De oppervlakte van Pauillac bedraagt 22,8 km².

Pauillac is het summum voor veel Bordeaux liefhebbers. Van alle gemeente-appellations bevat Pauillac gemiddeld de grootste hoeveelheid Cabernet sauvignon. Ook de Petit verdot gebruikt men meer dan in andere appellations al vormt deze druif meestal hooguit 5 procent van de assemblage. Rode wijn uit Pauillac heeft veel kleur en een behoorlijke hoeveelheid tannines. Deze wijnen rijpen langzaam maar het uiteindelijke resultaat is vaak subliem. Drie van de vijf Premiers Grands Crus Classés komen uit Pauillac en zijn Château Lafite-Rothschild, Château Mouton-Rothschild en Château Latour. Daarnaast worden in het gebied enkele andere Château-wijnen gemaakt, zoals Château Pichon Longueville Baron, Château Pichon-Longueville, Château Comtesse de Lalande, Château Lynch-Bages en Château Grand-Puy-Lacoste.

Het wijngebied ligt ten noorden van het beroemde wijndorp Saint-Julien. De wijngebieden grenzen direct aan elkaar en dat geldt ook voor de smaak. Wie toch verschillen zoekt tussen de twee vindt misschien iets in de blend van de druiven. Wijnen uit Pauillac hebben doorgaans meer procenten Cabernet-Sauvignon en Cabernet-Franc in de blend. Dat maakt de wijnen heerlijk cassis-achtig en kruidig. Uiteraard is het bewaarpotentieel van deze wijnen zéér hoog. Grappig genoeg ga je na een jaar of tien rijpen de verschillen tussen Saint-Julien, Pauillac en de noordelijke buurman Saint-Estèphe wél goed merken. De één gaat sterke leertonen ontwikkelen (Saint-Estèphe), de ander verschuift richting inkt en mest (Pauillac). Maar pas op, de smaakontwikkeling is uiteraard ook sterk afhankelijk van de oogstjaar en de stijl van de wijnmaker.

Druif Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant, als laatrijpend druivenras met veel weerstand gedijt de cabernet sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede rode wijnen op. Het is een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijn. In de Bordeauxstreek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif voor het maken van rode wijn en die zorgt dan ook voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. De cabernet sauvignon kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt.

De cabernet sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil en sap is zeer aromatisch. De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot, de cabernet sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst is over het algemeen laag en de oogsttijd is gemiddeld tot laat, dus vanaf half oktober en later.

De cabernet sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke rode wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zal de rode wijn zich ontwikkelen in de fles en zal het smaakpatroon veranderen. Cabernet sauvignon staat bekend om zijn kracht en diepe kleur, met veel tannines. Hij kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. De smaak toont vaak cassis en kersen, in combinatie met een aangename kruidigheid. Aroma’s van donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, kruidig, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, bieten, olijven en drop. Vermengd met merlot en cabernet franc worden de wijnen wat zachter en robuuster.

Rode wijn gemaakt van cabernet sauvignon druiven hebben over het algemeen veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maak het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken. Jonge cabernet sauvignon wijnen kunnen door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met zachtere rassen zoals de merlot of syrah. Omgekeerd wordt cabernet sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.

Druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van Merlot druif de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. De Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven. Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie. De meeste van deze beroemde wijnen wordt bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere basiswijnen in de vorm van Bordeaux Supérieur. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen.

Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland. De Nieuwe Wereld heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt! Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn.

Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Emilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de nieuwe wereld zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.

Product tags

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Chateau La Fleur Haut Carras 2016 Paulliac Bordeaux

Chateau La Fleur Haut Carras 2016 Paulliac Bordeaux

33,95 28,95

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »