Château Le Pradey 2011 dessertwijn 37,5cl

Deze dessertwijn heeft een goudgele kleur, het bouquet biedt de onmiskenbare ‘botrytis’ geur en in de smaak is er een perfect evenwicht tussen zoet en zuur met exotisch fruit, lichte mineraliteit en een zoete aanzet. Deze dessertwijn past zeer goed b...

Lees meer...

Deze dessertwijn heeft een goudgele kleur, het bouquet biedt de onmiskenbare ‘botrytis’ geur en in de smaak is er een perfect evenwicht tussen zoet en zuur met exotisch fruit, lichte mineraliteit en een zoete aanzet. Deze dessertwijn past zeer goed bij nagerechten van vers fruit, of bij voorgerechten met foie gras. Net als in Sauternes gaat men in oktober dagelijks de wijngaard in om alleen de overrijpe druiven te plukken. Het resultaat is perfect.

Sainte-Croix-du-Mont is klein wijngebied gelegen in een enclave in de Premières Côtes de Bordeaux. Hier worden uitsluitend zoete witte wijnen geproduceerd. De beste, zoals deze Château Le Pradey, kunnen wedijveren met de duurdere Sauternes wijnen. Deze Sainte-Croix-du-Mont van Château Le Pradey is gemaakt van overrijpe druiven die aangetast zijn door de 'edele rotting'. De schimmel die deze rotting veroorzaakt heeft ook de Sauternes wijnen beroemd gemaakt. Het maximum rendement is 40 hectoliter per hectare en de gebruikte druivenrassen zijn de Sémillon en Sauvignon Blanc.

De inhoud van de fles is 0,37cl (halve fles). Bestel 2 flessen voor €7,99 per fles en bespaar 6%.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk
Wijnhuis Château Le Pradey
Jaar 2011
Geur Citrusvruchten, perzik en abrikoos
Smaakprofiel Exotisch fruit, lichte mineraliteit en een zoete aanzet
Druif 90% Sémillon, 10% Sauvignon Blanc
Bewaren tot  2019
Serveertip Vers fruit, foie gras of paté.

 

Wijngebied Sainte Croix du Mont

Het AOC decreet dateert van 11 september 1936. Het betreft enkel witte wijnen van het type moelleux of demi-sec. Enkel de druivenrassen Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle zijn toegestaan. De maximum opbrengst bedraagt 40 hl/ha. De wijnen moeten minimaal 13% alcohol bevatten. De oogst dient manueel te gebeuren. Enkel wijngaarden uit de gemeente Sainte Croix du Mont worden toegelaten. Ideaal is het als de oogstperiode eind september, begin oktober start om dan begin november te eindigen. De gebotryseerde druiven worden manueel geoogst, in opeenvolgende plukbeurten, door moedige plukkers die zich niet laten afschrikken door de soms steile hellingen. Er zijn vaak drie tot vijf plukbeurten nodig om te komen tot de gewenste concentratie.

Men haalt een productie die zeer vaak niet boven de 30 hl per ha uitkomt terwijl het toegelaten rendement 40 hl/ha bedraagt. Zowel de zoete als de echte likeur wijnen bieden een palet van smaken en aroma's die doen denken aan droge druiven, rijpe citrusvruchten en florale invloeden. Ze kunnen reeds jong gedronken worden, ze zijn dan fruitig en nerveus. Ze bereiken hun echte kwaliteit slechts na enkele jaren, zelfs na enkele decennia kelderrijping. De appellation Sainte Croix du Mont beschikt over goede terroirs, de kleiachtige kalkgrond is dominerend. Hierin komen typische fossiele oesterbanken uit het tertiaire tijdperk voor. Er zijn enkele kiezelrijke zones. De soms steile wijngaarden liggen bijna uitsluitend op het zuidwesten gericht, en genieten ook van een microklimaat dat zeer gunstig is voor de ontwikkeling van de onmisbare botrytis of edele rotting. Deze zorgt voor een reductie van het volume van de druiven, wat ten voordele is van de concentratie en van de rijkdom aan suiker.

 

Druif Sémillon en Sauvignon Blanc

De Sémillon druif wordt wereldwijd op grote schaal aangeplant, maar komt vaak niet geheel tot zijn recht. De Sémillon druif behoort samen met de Chardonnay en de Sauvignon Blanc tot de drie bekendste druivenrassen voor witte wijn in Frankrijk. Hij komt vooral in het Bordeaux-gebied voor. Samen met de witte Sauvignon-druif zorgt ze voor de wereldberoemde zoete Sauternes-wijn. Sémillon Blanc is dan ook geschikt voor zoetere wijnen nadat de druiven zijn aangetast door edele rotting. Het is een sterke groeier en redelijk winterhard. De stokken lopen in het voorjaar laat uit, zodat de kans op schade door nachtvorst gering is. De Sémillon is niet zo gevoelig voor ziekten, alleen botrytis treedt vaak op (edele rotting). De Sémillon kan onder de juiste omstandigheden prachtige fijne wijnen leveren die goed kunnen ouderen. De druif levert wijnen met veel druivenextract en weinig zuren.


Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif is een aromatische druivensoort voor het makebn van witte wijn en wijnen die droog, verfrissend, pittig en zeer snel drinkbaar zijn. Sauvignon Blanc zien we in veel wijngebieden over de hele wereld, maar wordt van origine veel aangeplant in Frankrijk. De Loirevallei is de belangrijkste Franse streek voor Sauvignon Blanc, met de Pouilly-Fumé en Sancerre als de absolute toppers. De Sauvignon Blanc druif heeft gezorgd voor het succes van de Nieuw-Zeelandse wijnen, wijnen die opvallen door een bijzondere frisheid en een zekere grassigheid, kenmerkend voor Nieuw-Zeeland. Op hout gerijpt wordt Sauvignon Blanc ook wel Blanc Fumé genoemd. 

Vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een expressief aroma van citrusfruit, gras, asperges, bloemen en brandnetel. Je kan in de Sauvignon Blanc de volgende smaken herkennen: groene appels, kruisbessen, grapefruit, asperges en gemaaid gras. Ook is de Sauvigon Blanc beroemd vanwege zijn bijdrage in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes. Door de vrij compacte trossen is deze druivensoort gevoelig voor rotting, botrytis, die onder de juiste omstandigheden de natuurlijke zoetheid kan concentreren om zo een edele zoete wijn te kunnen maken.

 

Louis 02-12-2016 13:28

Fantastische glas dessertwijn!


Mark 02-12-2016 13:17

Heerlijke dessertwijn, gegeten bij een voorgerecht met paté.


5 sterren gebaseerd op 2 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »