Château Lyonnat 2014 Bordeaux Frankrijk

Een verborgen parel uit de Bordeaux streek! Château Lyonnat is een zeer oude wijngaard in Lussac Saint-Emilion. Vanaf de 15e eeuw was het al een bekent wijnhuis in de Bordeaux met zo’n 36 ha aan wijngaarden. Chateau Lyonnat werd in de eeuwen daarna o...

€16,75
Per fles: €12,75
Totaal (6 flessen per doos) €12,75 Incl. btw

Een verborgen parel uit de Bordeaux! Château Lyonnat heeft een zeer oude wijngaard in Lussac Saint-Emilion. Vanaf de 15e eeuw is dit al een bekend wijnhuis in de Bordeaux met zo’n 36 ha aan wijngaarden. Heel bijzonder is dat Chateau Lyonnat in de eeuwen daarna (16e en 17e eeuw) officieel wijnleverancier werd van het Vaticaan. Lyonnat is gekocht door de familie Milhade in de jaren '60 van de vorige eeuw en werd sindsdien hun vlaggenschip voor prachtige Bordeaux wijnen.

Een krachtige rode wijn met mooi uitgebalanceerde tannines. De geur is uitbundig en complex met hints van zoethout, rood fruit, specerijen en aroma’s van vanille. De wijn heeft 12 maanden gerijpt op Frans eikenhouten vaten. De wijn is perfect op dronk nadat deze al acht jaar heeft mogen rijpen in de kelders van Château Lyonnat.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Bordeaux, Lussac Saint-Emilion)
Wijnhuis Château Lyonnat
Jaar 2014
Geur Complex met geuren van noten, rode bessen, aardbeien, tabak en vanille
Smaakprofiel Zwart fruitig, zacht tannines en met een lange afdronk
Druif Merlot
Bewaren tot  2024
Serveertip Ribeye, chateaubriand, biefstuk, eendenborst, gebraden kip, pasta`s

 
 

Wijngebied Lussac Saint-Emilion

De appellatie Lussac Saint-Emilion bevindt zich aan de rechteroever van de Gironde, zo’n 45 km van Bordeaux en 9 km van St-Emilion. Het terroir van Lussac wordt gekenmerkt door de diversiteit van zijn grond, die tussen de plateaus , de kanten van de heuvels en de kleine valleien, worden verdeeld. In het zuidoosten zijn de hellingen kleiachtig-kalksteen houdend, gelijkaardig aan de bodem in Saint-Émilion. De toegestane druivensoorten zijn Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec en Merlot. Merlot is doorgaans de dominerende druif. In Lussac zijn de wijngaarden voornamelijk familiebedrijven. De gemiddelde grote is ongeveer 10 ha. Er zijn in totaal 900 ha, verdeeld onder 95 onafhankelijke wijnbouwers, 530 ha wordt geëxploiteerd door de coöperatieve Puisseguin-Lussac-St-Emilion.

 

Druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van Merlot druif de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. De Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven. Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie. De meeste van deze beroemde wijnen wordt bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere basiswijnen in de vorm van Bordeaux Supérieur. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen.

Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland. De Nieuwe Wereld heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt! Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn.

Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Emilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de nieuwe wereld zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »