Clos du Jaugueyron Haut Medoc 2001

Een mooie klassieke Bordeaux van het jaargang 2001 uit de Haut-Medoc. Deze rode wijn heeft complexe aroma's van rijpe vruchten zoals bramen, kersen, cassis en vijgen. De smaakt is fluweel zacht en heeft een zeer lange en fruitige afdronk. Deze rode ...

Lees meer...
Per fles: €23,95
Totaal €23,95 Incl. btw

Een mooie klassieke Bordeaux van het jaargang 2001 uit de Haut-Medoc. Deze rode wijn heeft complexe aroma's van rijpe vruchten zoals bramen, kersen, cassis en vijgen. De smaakt is fluweel zacht en heeft een zeer lange en fruitige afdronk. Deze rode wijn heeft een houtlagering gehad van 12 maanden op Franse eikenhouten vaten. Een fantastisch glas wijn bij een mooi diner!Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Bordeaux, Haut Medoc)
Wijnhuis Clos du Jaugueyron
Jaar 2001
Geur Complexe geuren van bramen, kersen, cassis en vijgen
Smaakprofiel Complexe smaak en perfect op dronk
Druif Cabernet Sauvignon (65%), Merlot (30%), Petit Verdot (3%), Cabernet Franc (2%)
Bewaren tot 2020
Serveertip Ribeye, chateaubriand, biefstuk, eendenborst, pasta`sWijnhuis Clos du Jaugueyron

In het jaar 1898, werden bij Cantenac twee oude wijngaarden, “Grand Jaugueyron” en “Petit Jaugueyron”, samengevoegd tot “Clos du Jaugueyron”. De nieuw wijngaard besloeg 0,6 hectare, precies de grootte van één voetbalveld. Tot vandaag de dag staan in de wijngaard nog een aantal oude stokken uit 1898 waarvan, naast de bekende druivensoorten als Cabertnet Sauvignon en Merlot ook een kleine hoeveelheid Malbec, Carmenère.

Michel Théron is sinds 1993 eigenaar van Clos du Jaugueyron, en hij heeft het kleine domein inmiddels wat uitgebreid. De in 1999 en 2006 aangekochte wijngaarden vallen onder de appellation Haut-Médoc en liggen iets meer naar het Zuiden, bij het dorpje Macau tussen Château Cantemerle (een grand cru classé) en Château Cambon la Pelouse. En dan is er meer landinwaarts gelegen nog een minuscule wijngaard bij het dorpje Arsac, waar ook de kelders van het domein zijn gesitueerd.

Théron besteedt veel aandacht aan zijn wijngaarden en het maken van zijn rode wijn. Om een voorbeeld te geven van de perfectionistische wijze van werken: de snoeiwijze van de stokken verschilt per druivensoort. Respect voor de omgeving is belangrijk en Théron kiest ervoor om onkruid te laten groeien tussen de rijen, wat bijdraagt aan een gezonde grond, en ook aan het in toom houden van de opbrengst van de wijnstokken. Vanzelfsprekend wordt er ook tijdens het groeiseizoen streng gesnoeid.

De oogst van de Cabernet Sauvignon en Merlot vindt plaats met de hand, en de eerste selectie van de druiven vindt al plaats in de wijngaard. Een van de keuzes die bepalend zijn voor het eindresultaat is dat Théron de druiven niet kneust, niet openbreekt voordat ze in de vergistingsvaten belanden. Hiermee vindt een deel van de vergisting plaats binnenin de druif, en dit draagt bij aan meer fruitige en minder harde wijnen. Mocht de wijn door deze werkwijze wat minder ‘structuur’ meekrijgen, dan wordt dat gecompenseerd tijdens de rijping op vat waar de wijn zo min mogelijk wordt overgestoken, ofwel zoveel mogelijk op z’n eigen bezinksel wordt ‘opgevoed’. Sterker nog: Théron heeft de gewoonte met de vaten te rollen, zodat de vaste materie geen kans krijgt om neer te slaan. De rode wijn van De Clos du Jaugueyron rijpt 12 maanden op deze vaten.Wijngebied Haut Medoc

Médoc is een groot wijngebied op de linkeroever van de Gironde. Het is een langwerpige strook wijngaarden van de Atlantische Oceaan tot aan de stad Bordeaux. Het zuidelijker deel van Médoc wordt de Haut-Médoc genoemd. De Haut-Médoc heeft drie gemeentelijke appellaties: Margaux, Listrac en Moulis. De wijngaarden hebben op verschillende plekken kalksteen in de grond. Listrac en Moulis kennen geen geclassificeerde Grand Cru's maar wel veel Cru Bourgeois. In Listrac heeft de Merlot een relatief groot aandeel in de wijn. In beide gemeenten worden uitstekende wijnen gemaakt met vaak een - door minder prestige - gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Margaux is de parel van de Haut-Médoc. Het herbergt de meeste geclassifeerde Grand Cru's van alle gemeenten in de Médoc.

De Médoc wijnen zijn voor 95% rode wijnen en worden gedomineerd door de Cabernet Sauvignon druif. Deze kleine druif met z'n dikke schil is goed voor veel meer dan de helft van de blend van vrijwel elke wijnmaker. In de magere gronden van de kiezelige oevers van de Gironde moeten de wortels metersdiep de bodem in om voedingstoffen te verzamelen. Dat maakt het sap onvergelijkbaar rijk en complex. Wijnmakers uit de Médoc mogen het sap van de Cabernet Sauvignon mengen met Merlot, Malbec, Cabernet Franc en Petit Verdot.Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is vooral bekent van Bordeaux wijnen maar staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant. Als laatrijpend druivenras met veel weerstand gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede rode wijnen op. Het is een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijn. In de Bordeauxstreek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif voor het maken van rode wijn en die zorgt dan ook voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. De Cabernet Sauvignon kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt.

De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil en sap is zeer aromatisch. De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot, de Cabernet Sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst is over het algemeen laag en de oogsttijd is gemiddeld tot laat, dus vanaf half oktober en later.

De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke rode wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zal de rode wijn zich ontwikkelen in de fles en zal het smaakpatroon veranderen. Cabernet sauvignon staat bekend om zijn kracht en diepe kleur, met veel tannines. Hij kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. De smaak toont vaak cassis en kersen, in combinatie met een aangename kruidigheid. Aroma’s van donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, kruidig, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, bieten, olijven en drop. Vermengd met Merlot en Cabernet Franc worden de wijnen wat zachter en robuuster.

Rode wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon druiven hebben over het algemeen veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maak het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken. Jonge Cabernet Sauvignon wijnen kunnen door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met zachtere rassen zoals de Merlot of Syrah. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.


Druif Merlot

De wereldberoemde Merlot druif geeft vaak zijdezachte wijnen met vrij weinig tannines. In de rijpe geur van de Merlot herken je vaak rood fruit als aardbei, zwarte kersen, frambozen, dikwijls pruimen en soms zwarte bessen en vijgen. Zachter dan de Cabernet Sauvignon, voller dan de Pinot Noir. De oorsprong van de Merlot ligt in de Bordeaux. Met name in de Pomerol en St-Emilion worden de mooiste Merlot wijnen van de hoogste kwaliteit gemaakt. Zo worden er door het top Chateau Pétrus de mooiste wijnen gemaakt, die krachtig, vol en rijk zijn. Deze wijn is wereldwijd ongekend populair en er hangt dan ook een enorm prijskaartje aan tot soms wel € 2000 per fles . Ook in de Nieuwe Wereld' wijnlanden zien we de druif veel terug, waar deze eerst alleen werd gebruikt om te mengen, worden er tegenwoordig ook wijnen gemaakt van alleen Merlot (cépagewijn). Zo is de Californische Merlot geliefd om zijn sappige smaak en zachte tannine.Druif Cabernet Franc

De Cabernet Franc is één van de ouders van de Cabernet Sauvignon druif en hij is waarschijnlijk afkomstig uit de Bordeaux. Hoewel er ook DNA sporen in de Cabernet Franc zitten die wijzen op een herkomst uit het Spaanse Baskenland. De druif Cabernet Franc is het kleine broertje van de Cabernet Suvignon en belangrijste druif voor het maken van rode Loirewijnen. Hij kan in stijl variëren van lichte, fruitige zomerwijn tot zeer geconcentreerde ‘bewaarwijn’. Hij is gebaat bij goede rijpheid, want vooral in jaren met gebrekkige rijping zijn de wijnen snel herkenbaar aan een vegetaal accent, wat zuur, stroef en doet denken aan het eten van groene paprika.

Cabenet Fanc druif wordt gebruikt voor het merendeel van de rode Loirewijnen, waaronder Anjou, Bourgueil, Chinon en Saumur-Champigny. De druif is een vrij kleine druif met wat minder tannines en wat meer zuur dan de Cabernet Sauvignon. In de blend met de Cabernet Sauvignon en/of Merlot voegt de Cabernet Franc vooral fruitigheid en zachtere tannines toe. Cabernet Franc speelt in Bordeaux een kleine maar belangrijke rol als blend met Cabernet Sauvignon en vooral met Merlot op de rechteroever. Meestal is het percentage Cabernet Franc in blends niet hoger dan 10%. De beroemde uitzondering op de regel dat Merlot een ondergeschikte rol speelt is de wijn van Château Cheval Blanc, die juist in meerderheid uit Cabernet Franc bestaat.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »