Cordara Cortese Monferrato Italië

Van het kleinschalige familiebedrijf Cordara in Monferrato komt deze droge en frisse witte wijn. De wijn is gemaakt van de Cortese druiven en heeft delicate aroma's van steenvruchten, groene appel, peren, noten en met een goed uitgebalanceerde smaak met w

Lees meer...
Per fles: €9,95
Totaal €9,95 Incl. btw

Van het kleinschalige familiebedrijf Cordara in Monferrato komt deze droge en frisse witte wijn. De wijn is gemaakt van de Cortese druiven en heeft delicate aroma's van steenvruchten, groene appel, peren, noten en met een goed uitgebalanceerde smaak met weinig zuren en een frisse afdronk. Een uitstekende wijn om te combineren met gerechten geïnspireerd door de Noord-Italiaanse kustkeuken, waaronder geurige pasta's met pesto en visgerechten met basilicum en citroen. 

 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Cordara
Jaar 2017
Geur Licht fruitig, appel. peren en limoen
Smaakprofiel Licht en droog van smaak
Druif Cortese
Bewaren tot  2020
Serveertip Pestopasta's en visgerechten

 
 



Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijnproductie. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen. Grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks te vinden. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostennverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen tegen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd. 

 

Druif Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral voorkomt in Piemonte. In totaal vinden we de Cortese terug in vijf appellaties waar deze druif is toegestaan om aan te planten. De appellaties zijn de DOCG Cortese di Gavi, DOC Colli Tortonesi, DOC Cortese dell’Alto Monferrato, DOC Monferrato en ten slotte DOC Piemonte. Cortese staat naast Piëmonte ook nog aangeplant in Lombardije en Veneto. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de tweede helft van de 20e eeuw op steeds grotere schaal aangeplant. Om de kwaliteit hoog te houden worden de opbrengsten bewust laag gehouden. De zuurgraad van de Cortese druif blijft ook tijdens hete zomers goed behouden. De wijnen van dit ras zijn licht en fruitig en hebben aroma's van amandelen, citrusvruchten, peer en gras. Dankzij het smaaktype is de Cortese druif ook erg geschikt voor het maken van mousserende wijn volgens de Metodo Classico, vroeger ook methode champenoise genoemd omdat ook Champagne op deze manier wordt gemaakt.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »