Cornaro Spumante Extra dry Italië

Een exclusieve Spumante Extra Dry van het wijnhuis. Deze mousserende wijn bevat weinig suikers en zit vol verrassingen. De kleur is prachtig goudgeel en de neus opent zich met fruitige aroma’s van citrus, groene appel en bloesem. De wijn heeft een frisse

Lees meer...

Een exclusieve Spumante Extra Dry van het wijnhuis. Deze mousserende wijn bevat weinig suikers en zit vol verrassingen. De kleur is prachtig goudgeel en de neus opent zich met fruitige aroma’s van citrus, groene appel en bloesem. De wijn heeft een frisse en elegante smaak met een fijne mousse en hinten van noten, citrus en geel fruit. Met een mooie frisse afdronk en een heel licht bittertje is deze Spumante een feestje om te drinken. Drinktemperatuur 6 tot 8 graden.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (veneto)
Wijnhuis  Montelliana
Jaar  n.v.t. 
Geur Citrus, groene appel en bloesem
Smaakprofiel Fris en droog (extra dry, weinig suikers).
Druif Prosecco (Glera)
Bewaren tot  2023
Serveertip Salades, wit vlees, schelpdieren, kreeft, gambas

 

Wijnhuis Montelliana

In het hart van de provincie Treviso, aan de voet van de heuvels van Asolo en de Montello is Cantina Montelliana gevestigd. Zij maken gebruik van traditionele methoden en produceren met de grootst mogelijke zorg hun wijnen. Met een aandachtige blik op het verleden en het gebruik van de beste oenologische technologieën die de markt biedt kan Cantina Montelliana het proces aandachtig begeleiden en het land en de wijnstokken met respect behandelen zodat er uitstekende wijn worden gemaakt. De wijn wordt geproduceerd met geselecteerde druiven die zijn uitgekozen omwille hun hoge kwaliteit.

 

Wijngebied Veneto

Het wijngebied Veneto ligt in het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en Venetië. Al in de Romeinse tijd werden hier volop druiven verbouwd voor het maken van vooral rode wijnen. Door de komst van veel Europeaanse vakantiegangers in de jaren zeventig werd dit gebied buiten Italië bekend om zijn witte, rode en mousserende wijnen. Prosecco, frizzante of spumante zijn zo populariteit geworden dat prosecco inmiddels al een verzamelbegrip is geworden voor mousserende wijnen in het algemeen.

Het wijngebied Veneto bestaat uit 74.000 hectare wijngaard en Veneto hoort daardoor tot de wijngebieden met de hoogste productie in Italië. Gemiddeld wordt er jaarlijks ongeveer 9 miljoen hectoliter wijn in Veneto geproduceerd. Dat is ongeveer 15 % van de totale Italiaanse wijnproductie. Als het om DOC-wijnen gaat, is Veneto de grootste bron van Italië. Meer dan 20 % van alle DOC-wijn komt uit Veneto. Buiten mousserende wijnen is dit wijngebied ook beroemd om de Amarone en Valopicella wijnen.

Voor rode wijnen zijn de druivenrassen als Corvina Veronese, Rondinella, Molinara, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Nero (Pinot Noir in Frankrijk) populair. Voor witte en mousserende wijnen zijn dit de Garganega, Trebbiano en Prosecco (Glera) druiven. 55% is witte wijn en mousserende wijn en 45% is rode wijn.

 


Druif Prosecco (Glera)

De Prosecco druif (van oorsprong glera druif) is een inheemse Noord-Italiaanse druivensoort. Er wordt gezegd dat deze druif waar Prosecco van wordt gemaakt een geschiedenis heeft van minstens 2.000 jaar. De Romeinen kenden Prosecco wijn al als Puccino. De eerst referentie op schrift naar de naam Prosecco stamt uit 1772, in een uitgave van Giornale d'Italia. Fransesco Maria Malvolti omschreef toen de kwaliteit van de wijnen die in de regio werden gemaakt.

De Prosecco druif is een witte druivensoort en wordt voornamelijk gebruikt voor mousserende wijn. De druif is vooral aangeplant in de provincie Veneto. Er doen twee verhalen de ronde over de oorsprong van deze druif. De eerste is dat de druif afkomstig is uit de gelijknamige gemeente Prosecco en de ander is dat de druif uit de provincie Padua komt, waar de soort serprino heet. In het begin van de 19e eeuw werd de Prosecco massaal aangeplant in de provincies Treviso en Padua.

De Prosecco druif is vanwege zijn lichte structuur, weinig suikers, hoge zuurgraad en frisse aroma's uitermate geschikt voor mousserende wijnen. De Prosecco (Glera) druif heeft grote, lange trossen en ronde kleine druiven die vrij zoet van smaak zijn. De druif is begin oktober rijp en gedijt goed op niet al te droge plaatsen. Prosecco geeft wijnen met een strogele kleur en een bescheiden alcoholpercentage. De druif wordt ook wel voor stille wijnen gebruikt met een smaak van peer en een licht bittertje.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »