Domaine Paul Thomas Sancerre Frankrijk

100% Sauvignon uit de Louire. De wijn heeft een aromatische neus met veel groene toetsen als limoen, groene appel, vers gemaaid gras en stekelbes. Na een lekker rijpe aanzet blijft hij zich fris en strak in de mond zetten. Veel fruit voor een klassieke st

Per fles: €19,87
Totaal €19,78 Incl. btw

100% Sauvignon uit de Louire. De wijn heeft een aromatische neus met veel groene toetsen als limoen, groene appel, vers gemaaid gras en stekelbes. Na een lekker rijpe aanzet blijft hij zich fris en strak in de mond zetten. Veel fruit voor een klassieke stijl. Lange, droge en vrij intense afdronk.

Uitstekend bij verschillende kazen als Brie, Ricotta, Feta, Parmezan en natuurlijk de plaatselijke delicatesse: Crottin de Chavignol (Geitenkaas)! Maar ook bij schaaldieren, rauwe vis of carpaccio, Kingkrab en andere fijne visgerechten.

Vinificatie: 
De druiven worden met de hand geplukt. Fermentatie op natuurlijke gisten en gecontroleerde temperatuur in roestvrij staal. Geen malolactische gisting of houtrijping. Na een korte rijping op de fles wordt de wijn op de markt gebracht.



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Loire)
Wijnhuis Domaine Paul Thomas
Jaar 2017
Geur Limoen, groene appel, vers gemaaid gras
Smaakprofiel Fris, droog en met veel fruit
Druif Sauvignon Blanc
Bewaren tot  2020
Serveertip Brie, Ricotta, Feta, Parmezan

 


Wijnhuis Domaine Paul Thomas

Het Domaine Paul Thomas is een familiewijngoed in het hart van Chavignol en behoort met 9 hectare tot de kleinste producenten van Sancerre. Op 6,5 hectare Sauvignon Blanc en 2,5 hectare Pinot Noir worden in totaal vier wijnen geproduceerd. Twee sancerres, één sancerre rouge en één sancerre rosé.

De geschiedenis gaat terug tot de jaren 30 van de vorige eeuw, grootvader Jean Denisotwerd destijds aangesproken met maître-vigneron (meester-wijnmaker). Vandaag hebben Raphael Thomas en zijn vrouw Claire Bonnard de leiding over het bedrijf. Zij zijn de derde generatie. Het wijngoed werd in 1950 door de naamgever Paul Thomas opgericht. De ambachtelijk geproduceerde wijnen zijn rasechte prototypes van de appellation. Raphael kent de druivenstokken van kinds af aan en is een overtuigd aanhanger van de terroir-gedachte. Dat is bij de bodem waarop zijn wijnen groeien ook geen wonder, want hij beschikt over twee van de beste Loire-terroirs, de ‘Terre Blanche’ en de ‘Caillottes’. Op het wijngoed zijn geen barriques te vinden, de wijnen worden in RVS-tanks onder gecontroleerde temperatuur opgevoed en onderscheiden zich niet alleen doordat ze zo klassiek zijn, maar ook door hun geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

 

Wijngebied Loire

De Loire Vallei is een enorm uitgestrekt gebied en loopt van Midden Frankrijk helemaal tot aan de Atlantische Oceaan. Deze uitgestrektheid zorgt voor veel verschillen in grondsoorten en klimaat (de matigende invloed van de zee is aan de kust vrij groot, maar landinwaarts aanzienlijk minder) en dus ook voor verschillen in gebruikte druiven en wijnsoorten. Zoete, droge, bruisende, witte, rode en roséwijnen, er is voor ieder wat wils! De meest voorkomende druiven voor de witte wijnen zijn Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en de Muscadet of Melon de Bourgogne. Voor de rode wijnen zijn dat Cabernet Franc, Gamay, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir.

Helemaal in het oosten wordt de beroemde Pouilly Fumé gemaakt van Sauvignon Blanc. Op een grote heuvel aan de andere kant van de rivier maakt men van de Sauvignon Blanc een net zo beroemde witte wijn; de Sancerre, uit het gelijknamige plaatsje Sancerre.  

Uit het westelijke deel van Touraine komen droge, zoete en mousserende wijnen van de Chenin Blanc. In zowel de westelijke Touraine als het aangrenzende Anjou-Saumur is het net iets warmer dan in de rest van de Loire, wat het gebied erg geschikt maakt voor Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.

Anjou zelf is vooral bekend van zijn rosé wijnen zoals Rosé d’Anjou. Ook worden in Anjou-Saumur van Chenin Blanc prachtige edelzoete wijnen gemaakt. Ongeveer 15 kilometer van de stad Angers ligt Savennières. Hier komen mooie droge witte wijnen vandaan, die altijd van de Chenin Blanc zijn gemaakt.

De regio Pays Nantais aan de kust van de Atlantische Oceaan is het gebied van de Muscadet, gemaakt van de melon de Bourgogne. De grootste appellation is Muscadet-Sèvre et Maine en van de oud vulkanische bodem komen daar ook de mooiste wijnen vandaan; beendroge, lichtgele, zeer verfrissende witte wijnen die worden gedronken bij schaal- en schelpdieren.


Druif Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc druif is een aromatische druivensoort voor witte wijn en wijnen die droog, verfrissend, pittig en zeer snel drinkbaar zijn. Sauvignon Blanc zien we in veel wijngebieden over de hele wereld, maar wordt van origine veel aangeplant in Frankrijk. De Loirevallei is de belangrijkste Franse streek voor Sauvignon Blanc, met de Pouilly-Fumé en Sancerre als de absolute toppers. De Sauvignon Blanc druif heeft gezorgd voor het succes van de Nieuw-Zeelandse wijnen, wijnen die opvallen door een bijzondere frisheid en een zekere grassigheid, kenmerkend voor Nieuw-Zeeland. Op hout gerijpt wordt Sauvignon Blanc ook wel Blanc Fumé genoemd. 

Vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een expressief aroma van citrusfruit, gras, asperges, bloemen en brandnetel. Je kan in de Sauvignon Blanc de volgende smaken herkennen: groene appels, kruisbessen, grapefruit, asperges en gemaaid gras Ook is de Sauvigon Blanc beroemd vanwege zijn bijdrage in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes. Door de vrij compacte trossen is deze druivensoort gevoelig voor rotting, botrytis, die onder de juiste omstandigheden de natuurlijke zoetheid kan concentreren om zo een edele zoete wijn te kunnen maken.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »