Terug

Elegance by Lyonnat Sauvignon blanc 2018

Heerlijk droog en ongekend fris met aroma’s van mango, citrus, witte bloesem en geuren vers gemaaid gras. Een heerlijk expressieve en frisse witte wijn van Sauvignon blanc druiven die perfect aansluit bij een maaltijd met vis of zeevruchten.

lees meer

Prijs: 8,50

  • Bestel 6 voor 8,25 per stuk en bespaar 3% Sale 3%
  • Bestel 12 voor 7,99 per stuk en bespaar 6% Sale 6%

Zet op verlanglijst

  • 200+ wijnen
  • Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
  • Levering op zaterdag
  • Eigen wijnimport

Productomschrijving

Elegance by Lyonnat Sauvignon blanc 2018

Heerlijk droog en ongekend fris met aroma’s van mango, citrus, witte bloesem en geuren vers gemaaid gras. De wijn gemaakt van 90% Sauvignon en 10% Sémillon druiven is fruitig en goed gebalanceerd van smaak. Een heerlijk expressieve en frisse witte wijn uit de Bordeaux die perfect aansluit bij een maaltijd met vis of zeevruchten.

 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Bordeaux, Lussac Saint-Emilion)
Wijnhuis Château Lyonnat
Jaar 2018
Geur Geel fruit, mango, citrusfruit en witte bloesem
Smaakprofiel Fris en heerlijk fruitig van smaak
Druif 90% Sauvignon blanc en 10% Sémillon
Bewaren tot  2028
Serveertip Salades, kip, vis of zeevruchten

 

Wijnhuis Chateau Lyonnat 

De geschiedenis van landgoed Lyonnat begint in 1137 toen de Cisterciënzerorde de abdij van Faize stichtte. De abdij speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de wijnstreek Libourne, vooral omdat de wijnen aan het Britse koninklijke hof werden gedronken. Het kruis met uitzicht op de mooiste hellingen van het landgoed getuigt van de rol van de abdij bij de oprichting van Lyonnat.

Destijds heette het landgoed Léonat. In de loop der jaren veranderde de naam in Lionat en vervolgens in LyonnatChâteau Lyonnat behoorde in 1615 nog toe aan de abdij en de familie Drivet woonde er als pachtboeren. Het landgoed strekte zich uit over meer dan 180 hectare, wat de enorme omvang van de kelders en bijgebouwen verklaart. Het grootste deel van de wijnproductie was bestemd voor het Vaticaan.

De familie Milhade

De familie Milhade is de huidige eigenaar van het landgoed Lyonnat en woont nog steeds in het kasteel.
Damase Milhade (1892-1975) was de oprichter van het bedrijf Milhade. Het begon allemaal in 1938, toen hij zijn geboorteplaats Corrèze verliet om een wijnhandel op te zetten in Galgon (Zuidwest Frankrijk). Vervolgens kocht hij Château Recougne in de Bordeaux Supérieur-appellatie, waar hij de rest van zijn dagen doorbracht met zijn vrouw Marie, een onderwijzeres in Galgon. Ze kregen een zoon, Jean Milhade.

Jean Milhade (1925-2003) groeide op in Château Recougne, omringd door de mysteries van wijn en wijngaarden. Toen hij scheikundig ingenieur en later oenoloog werd ontwikkelde hij zijn passie voor de wijnbouw. Tegelijkertijd bleef hij landgoederen verwerven in verschillende appellaties. In 1961 was hij zo gecharmeerd van de kwaliteit van het terroir van Château Lyonnat dat hij en zijn vader besloten het te kopen. Hij wijdde zijn leven aan het herstructureren van de wijngaard en het ontwikkelen van de wijnbereidingsfaciliteiten.

Gérard Milhade werd geboren in 1957 en bracht zijn hele jeugd door tussen de wijngaarden van Château Recougne. Brigitte werd in hetzelfde jaar geboren en groeide op in Parijs. Ze ontmoetten elkaar in de École Supérieure de Commerce in Bordeaux en trouwden in 1980, kort na hun afstuderen. Gérard nam de leiding over en Brigitte ontdekte haar passie voor wijn. In juli 2005, na de dood van zijn vader Jean Milhade, werd Gérard de enige eigenaar van Château Lyonnat. Om de kwaliteit van de wijn te verbeteren, raadpleegde ze Hubert de Bouard, de eigenaar van Château Angelus (een Saint-Émilion premier Grand Cru Classé) voor advies over wijnbereiding.

Tegenwoordig begint de nieuwe generatie bij te dragen aan het familiebedrijf. Cécilia, de eerste dochter van Brigitte en Gérard, trad in 2008 toe tot de familie négociant. En in 2014 keerde Charlotte, een landbouwingenieur en oenoloog, met haar man terug naar de regio.

Wijngebied Lussac Saint-Emilion

Château Lyonnat is gelegen in Lussac Saint-Emilion en bevindt zich aan de rechteroever van de Gironde, zo’n 45 km van Bordeaux en 9 km van Saint-Emilion. Het terroir van Lussac wordt gekenmerkt door de diversiteit van zijn grond, die tussen de plateaus, de kanten van de heuvels en de kleine valleien, worden verdeeld. In het zuidoosten zijn de hellingen kalk en kleisteen houdend, gelijkaardig aan de bodem in Saint-Émilion. De toegestane druivensoorten zijn Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Malbec en Merlot. Merlot is doorgaans de dominerende druif. In Lussac zijn de wijngaarden voornamelijk familiebedrijven. De gemiddelde grote is ongeveer 10 ha. Het wijngebied Lussac Saint-Emilion is in totaal 900 ha groot, verdeeld onder 95 onafhankelijke wijnbouwers.

Druif Sauvignon Blanc 

De Sauvignon blanc druif is een aromatische druivensoort voor witte wijn en levert wijnen die droog, verfrissend en snel drinkbaar zijn. Sauvignon Blanc zien we in veel wijngebieden over de hele wereld, maar wordt van origine veel aangeplant in Frankrijk. De Loirevallei is de belangrijkste Franse streek voor Sauvignon blanc, met de Pouilly-Fumé en Sancerre als de absolute toppers. De Sauvignon blanc druif heeft gezorgd voor het succes van de Nieuw-Zeelandse wijnen, wijnen die opvallen door een bijzondere frisheid en een zekere grassigheid, kenmerkend voor Nieuw-Zeeland. Op hout gerijpt wordt Sauvignon blanc ook wel Blanc Fumé genoemd. Vroeg geplukt geeft de Sauvignon blanc een expressief aroma van buxus, citrusfruit, gras, asperges, bloemen en brandnetel. Overrijp geplukt wordt hij wat flauw. De Sauvignon is gevoelig voor extreme warmte en ontwikkelt zich het best in koele wijngaarden.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Elegance by Lyonnat Sauvignon blanc 2018

Elegance by Lyonnat Sauvignon blanc 2018

8,50

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »