Kopp Weissburgunder 2015 Duitsland

Een droge en volle witte wijn gemaakt van de Weissburgunder druif. Deze witte wijn is mooi goudgeel van kleur. De geur is redelijk complex en fruitig met tonen van noten, appel, peer, abrikoos en citrusvruchten. De wijn heeft een sappige volle smaak ...

Lees meer...

Een droge en volle witte wijn gemaakt van de Weissburgunder druif. Deze witte wijn is mooi goudgeel van kleur. De geur is redelijk complex en fruitig met tonen van noten, appel, peer, abrikoos en citrusvruchten. De wijn heeft een sappige volle smaak met tonen van rijpe appels en pruimen. De wijn heeft een aromatische afdronk met frisse zuren die goed in balans is. Een heerlijk glas Duitse Weissburgunder van zeer hoge kwaliteit die perfect past bij een mooi diner en iets kouder geschonken (6 tot 8 graden) bij een lunch of op het terras.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Duitsland, Baden
Wijnhuis Weingut Kopp
Jaar 2015
Geur Noten, appel, peer en abrikoos.
Smaakprofiel Frisse zuren en fijn fruit.
Druif Weissburgunder
Bewaren tot  2021
Serveertip Vis, kalfsvlees, varkensvlees en gevogelte.

 
 

Wijnhuis Weingut Kopp

Jong, doelgericht en vol met ambities maakt Weingut Kopp prachtige wijnen met een uniek karakter. Johannes Kopp nam in 2012 de leiding en de verantwoordelijkheid voor de wijnmakerij. Johannes Kopp is dankzij zijn opleiding een ervaren oenoloog en werkte op het hoogste internationale niveau bij wijnhuizen als Dr. Bürklin-Wolf in Palts en in Australië bij Bleasdale. Toen de vader van Johannes (Ewald Kopp) in 1996 had besloten om zich zelfstandig te ontwikkelen op de wijnmarkt en zijn eigen Weingut te beginnen wist hij dat hij een lange en moeilijke weg te gaan had. Toch is hij erin geslaagd om na 10 jaar een gerenommeerd wijnhuis uit het niets op te bouwen. Na zijn plotselinge dood in 2012 nam Johannes het wijnbedrijf van zijn vader noodgedwongen over. Vandaag de dag staat Weingut Kopp bekent om zijn prachtige wijnen zoals de Spätburgunder Rotwein, Grauburgunder, Weissburgunder en Muskateller.

 

Wijngebied Baden

In het wijngebied Baden is 57% van alle wijnen wit, 31% is rood en 12% is rosé. De meest voorkomende druivensoorten voor het maken van witte wijn zijn de Müller-Thurgau, Grauburgunder, Riesling, Gutedel en Weißburgunder. Voor rode wijn is er eigenlijk maar een druivensoort, de Spätburgunder. Baden is het meest zuidelijke wijnbouwgebied in Duitsland. Het is een dunne strook van meer dan 400 kilometer lang. Het is het enige Duitse gebied dat tot de Europese wijnbouwzone B behoort, in dezelfde klimaatcategorie als bijvoorbeeld de Elzas, Loire en Savoie in Frankrijk (De Savoie is een bergachtige streek, die tegen de Alpen aan ligt).

In omvang is Baden het derde wijnbouwgebied van Duitsland en ook het meest gevarieerde. Dat komt door de lengte van het gebied en door de samenstelling van de bodem. Deze varieert van grind, kalk en klei tot löss, vulkanisch gesteente en kalk. Het gebied bestaat uit twee delen: een noordelijk deel en een zuidelijk deel. Het noordelijk deel van Baden grenst aan Franken en Württemberg. Tot iets ten zuiden van Karlsruhe bevat de bodem relatief veel kalk. Ten zuiden van de stad Baden-Baden begint het zuidelijke en belangrijkste deel van Baden. 80 Procent van de wijnen uit Baden komt uit dit deel. De wijngebieden liggen hier weer dichter bij de Rijn. Deze rivier vormt de grens met Frankrijk.

Ten noorden van Breisach ligt het beste terroir van Baden: de Kaiserstuhl, een oude vulkaan. De bodem bestaat er uit löss op vulkanische ondergrond. Deze bodem geeft de wijn een krachtige smaak vol mineralen. Ongeveer een derde van de wijngaarden is beplant met de Spätburgunder. Hiervan wordt niet alleen rode wijn gemaakt, maar ook rosé: Spätburgunder Weissherbst. De belangrijkste witte rassen zijn Müller-Thurgau, Grauburgunder, Riesling en Gutedel. Omdat het klimaat in Baden zo warm en droog is, komen edelzoete wijnen bijna nooit voor in dit gebied.

 

Druif Weissburgunder

Behalve in Duitsland is de Weissburgunder ook in diverse buurlanden te vinden. In Frankrijk is dat onder de benaming Pinot Blanc, in Italië als Pinot Bianco. Verder is Weissburgunder aangeplant in Oostenrijk en Zwitserlan. In Duitsland wint hij steeds meer aan populariteit, in totaal is er ruim 3500 hectare aangeplant. De Weissburgunder druif gedijt ook op plaatsen waar het voor de Riesling al te warm is. De afgelopen tien jaar was er zelfs een verdubbeling van de aanplant. Met ruim 1100 hectare is Baden een echt bolwerk voor Weissburgunder, evenals de Pfalz met ruim 800 hectare en Rheinhessen met ruim 700 hectare. Ook is Weissburgunder met ruim 200 hectare van betekenis aan Nahe en Moezel.

De eisen die de Weissburgunder druif aan bodem en klimaat stelt, duiden op verwantschap met de Spätburgunder. Hij staat het liefst aangeplant op warme, diepe en krachtige bodems, evenals droge en warme gebieden. Het ras is makkelijk te telen en kan door een lange rijpingstijd hoge mostgewichten bereiken. Vinificatie en smaak De Weissburgunder druif presenteert zich bleek- tot lichtgeel in kleur, zacht en ingetogen in de geur. Kenmerkend is een licht nootachtig aroma. Hij wordt vooral droog gevinifieerd, met een medium tot soms krachtige body en fijne zuren. Op kleine schaal zijn ook edelzoete versies en frisse Weissburgunder sekt verkrijgbaar.

In het glas is de Weissburgunders een elegante en droge wijn met frisse zuren en fijn fruit. Het gamma reikt van lichte zomerwijnen tot krachtige droge Auslese. Weissburgunder is niet al te alcoholisch en bezit een beschaafd aroma dat vaak doet denken aan noten, appel, peer, abrikoos, citrusvruchten of verse ananas. Een medium body en een aangenaam frisse zuurgraad maken hem veelzijdig inzetbaar aan tafel, bijvoorbeeld bij zeebanket, vis, kalfsvlees, varkensvlees en gevogelte. Goed gekoeld is hij ook heerlijk als als wijn voor bij de lunch of op het terras.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »