La Comme Santenay Premier Cru Bourgogne 2011

Een fantastische Premier Cru uit Santenay van Domaine Lequin-Colin. Werkelijk een genot om deze rode wijn te mogen drinken bij een mooi diner. De tannines zijn zacht en de wijn is perfect op dronk met veel complexiteit zoals een grote Bourgogne hoort...

Per fles: €24,95
Totaal €24,95 Incl. btw
Een fantastische Premier Cru uit Santenay van Domaine Lequin-Colin. Werkelijk een genot om deze rode wijn te mogen drinken bij een mooi diner. De tannines zijn zacht en de wijn is perfect op dronk met veel complexiteit zoals een grote Bourgogne hoort te hebben. De prijzen voor wijnen uit deze streek en met een Premier Cru classificatie zijn altijd hoog net als de Grand Cru wijnen uit de Bordeaux maar je krijgt zeker waar voor je geld.

Smaakprofiel en kenmerken


Land/gebied Frankrijk
Wijnhuis Domaine Lequin-Colin
Jaar 2011
Geur Bramen, kersen, bosbessen
Smaakprofiel Fruitig, fris, cederhout, zachte tannines, complex, lange afdronk
Druif Pinot Noir
Bewaren tot  2017
Serveertip Rood vlees, makreel, pasta’s, wild gerechten

 
 

Wijnhuis Domaine Lequin-Colin

De Familie Lequin is al sinds 1679 wijnproducent in Santenay. René Lequin trouwde in die tijd met Josette Colin afkomstig uit een familie van gerespecteerde wijnmakers in Chassagne Montrachet en zo onstond Domaine Lequin-Colin. Sinds 1996 zit hun zoon François in het bedrijf. Hij introduceerde in dat jaar het begrip "duurzaamheid". Tegenwoordig houdt hij zich bezig met de dagelijkse gang van zaken.

In 1997 is de familie Lequin gestopt met het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen. Sindsdien wordt de grond alleen gevormd door het ploegen. Dit was hun eerste stap naar biologisch en duurzaam werken. Sinds 2009 worden al hun wijnen biologisch gemaakt. Van de verschillende wijngaarden die deze familie bezit worden afzonderlijke wijnen gemaakt. De witte wijnen worden gemaakt van Chardonnay druiven en de rode wijnen worden gemaakt van Pinot Noir druiven. Deze druiven worden met de hand geplukt en rijpen afhankelijk van hun kwaliteit gedurende enkele maanden op Franse eikenhouten vaten.
 

Wijngebied Bourgogne

In de Bourgogne zijn 3800 wijndomeinen, 250 handelaren en 23 coöperaties actief en worden er 100 verschillende Appellations d’Origine Contrôlées gemaakt (22 % van het totaal aantal). Het wijngebied bestaat uit een aantal departementen.

De Côte d’Or is een langgerekte heuvelrug, die zich naar het zuidoosten uitstrekt, vandaar de naam d’Or. Anderen beweren dat de naam is ontleend aan het feit, dat vlak voor de oogst de herfstzon een gouden gloed over de op de hellingen liggende wijngaarden geeft.

Côte de Nuits en Côte de Beaune Het noordelijk deel van deze 50 km lange, met wijnstokken beplante helling heet “Côte de Nuits” en het zuidelijk deel “Côte de Beaune”. Achter de beide Côtes (hellingen) liggen de hoger gelegen appellations: “Hautes Côtes de Nuits” en “Hautes Côtes de Beaune”.

De wijnen uit de gemeente-appellations worden genoemd naar de gemeente waar de druiven geoogst zijn, bijvoorbeeld Gevrey-Chambertin, Pommard, Mercurey, of Pouilly. Er zijn in Bourgogne 44 gemeenten die recht hebben op een eigen appellation, in totaal ongeveer 42,5 procent van de productie.

Appellations met de vermelding ‘Grand Cru’ De beste wijngaarden zijn geklasseerd als Grand Cru. Er zijn 33 van deze wijngaarden, die ongeveer 1,5 procent van de Bourgogne productie opleveren. Gemeenten met en zonder Grand Cru Veel gemeenten hebben geen enkele Grand Cru, andere hebben een flink aantal. De gemeenten Vosne-Romanée en Gevrey-Chambertin spannen de kroon: ze hebben respectievelijk acht en negen wijngaarden die recht hebben op de status ‘Grand Cru’.

Vaak is de naam van de belangrijkste wijngaard ook onderdeel van de naam van de gemeente. Voorbeelden hiervan zijn Vosne-La Romanée en Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny, Aloxe-Corton, en Chassagne-Montrachet. De druiven Uit de Côte d’Or komen vrijwel uitsluitend cépage wijnen, dat wil zeggen wijn gemaakt van één enkele druivensoort. Als witte druif gebruikt men voor de kwaliteitswijnen Chardonnay, terwijl voor rode Pinot Noir verplicht is. Door de grote diversiteit aan bodemgesteldheid, leveren de druiven van iedere wijngaard een wijn op met een ander karakter.

 

Druif Pinot noir

De Pinot Noir is wereldwijd een veel aangeplante druif, de grote rode Bourgogne wijnen, maar ook de witte Champagnes hebben bijgedragen aan de bekendheid en populariteit van de Pinot Noir druif. Pinot Noir is één van de oudste druivenrassen en vindt volgens kenners zijn oorsprong in het Nijldal. Vanuit Egypte zou de verspreiding vooral door de Romeinen plaatsgevonden hebben. Pas Vanaf de 4e eeuw wordt de Pinot Noir gekweekt in de Bourgogne. De druiventros lijkt in vorm op de "pinot", pijnboomappel, vanwaar de naam.

De Pinot Noir is een winterharde druif, waarvan de stokken laat uitlopen en de bloei is daarom ook laat. De Pinot Noir gedijt het beste op een warme, voedzame en vochthoudende bodem. Hoe warmer de plaats, hoe beter de wijn zal worden. De rijping ervan is relatief vroeg, dus dat maakt hem minder geschikt voor warme gebieden. Pinot Noir is gevoelig voor de omvang van de oogst, dus er dient flink gereduceerd te worden voor de pluk.

Pinot Noir geeft wijnen met een goede kleur, extract en zuiverheid in geur en smaak. De wijnen hebben zelden dezelfde intensiteit als die van Cabernet Sauvignon of Syrah, maar de Pinot Noir kan ook wijn leveren met kleur en structuur. Pinot Noir staat voor subtiliteit, charme en soepel fruit. Vergeleken met de Cabernet is hij over het algemeen rijker aan zuren en armer aan tannines. En, als het goed is, van een bijzondere puurheid. Zeer kenmerkend voor Pinot Noir is zijn 'terroirgevoeligheid'. De kleinste nuanceverschillen in bodem en klimaat zijn al in de wijnen terug te proeven, te meer omdat Pinot Noir bijna altijd ongemengd blijft. In de jongere wijnen proeven we frambozen, aardbeien, kersen, viooltjes en kool. In de oudere wijnen treffen we meer aardse tonen en een bouquet dat doet denken aan wild en soms zelfs drop.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »