La Ruffe Magnum 2015 Languedoc Frankrijk

De neus van deze La Ruffe biedt het allerbeste dat de Carignan druif kan uitdrukken wanneer het echt op zijn hoogtepunt is. De neus is zeer complex en geparfumeerd met kruiden, buxus, turf en zwarte olijf. In de mond wordt de kracht en evenwicht behouden

Lees meer...

De neus van deze La Ruffe biedt het allerbeste dat de Carignan druif kan uitdrukken wanneer het echt op zijn hoogtepunt is. De neus is zeer complex en geparfumeerd met kruiden, buxus, turf en zwarte olijf. In de mond wordt de kracht en evenwicht behouden door zijdeachtige, goed geïntegreerde tannines die een grote elegantie bieden naast de complexiteit van rood en zwart steenfruit, truffel en mediterrane kruiden. Een wonderbaarlijk harmonieuze wijn die de status van een zeldzame cuvée rechtvaardigt. De wijn is gemaakt van 60% Carignan en 40% Syrah druiven en heeft 24 maanden op eikenhouten vaten gelegen voor botteling. 

 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk (Languedoc)
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2015
Geur Kruiden, buxus, turf en zwarte olijf.
Smaakprofiel Krachtig met steenfruit, truffel en kruiden.
Druif

40% Syrah, 60% Carignan

Bewaren tot  2025
Serveertip Biefstuk, stoofpotje, bavette.

 
 

Wijnhuis Calmel & Joseph

Het wijnhuis Calmel & Joseph is opgericht in 1995. Calmel & Joseph is een ‘maison de négoce’ gespecialiseerd in het maken van wijnen afkomstig van particuliere wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Overtuigd van het buitengewone potentieel van deze regio zijn Laurent Calmel (oenoloog) en Jerome Joseph samen gaan werken vanaf begin jaren 90 met als gemeenschappelijke doel om wijnen te maken van een zeer hoge kwaliteit van de wijngaarden die liggen verspreid langs de kust van de Languedoc-Roussillon. Door de aanplant van druivenstokken op verschillende percelen ontstaat een ideale uitgangsposities om verschillende druivensoorten te laten groeien op de voor hun ideale bodem en omstandigheden (koel of warm, hellingen met meer of juist minder zon).

De wijnbouw en wijnbereiding van Calmel & Joseph gebeurt op een natuurlijke en milieuvriendelijke wijze. De druiven zijn afkomstig van de wat hoger gelegen wijngaarden uit het gebied met nadruk op zeer koele terroirs (vaak op de rand van de wijngebieden). De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd wanneer ze rijp genoeg zijn zodat de overgebleven zuren en suikers in de druiven optimaal benut kunnen worden tijdens het vinificatieproces. Alle wijnen die Calmel & Joseph maken worden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. Volledige analyses van de wijnen zijn beschikbaar op hun website. 

Het wijnhuis Calmel & Joseph maakt verschillende series aan wijnen. Van de serie Villa Blanche verkopen wij de Villa Blanche Chardonnay, Villa Blanche Marselan, Villa Blanche Grenache (rosé) en de Villa Blanche Sauvignon Blanc. Daarnaast verkopen we ook rode wijnen van Calmel & Joseph. Ze hebben een prachtige serie ‘Les Terroirs’ wijnen. Dit zijn rode wijnen van druivensoorten als Grenache, Syrah, Mouvèdre en Carignan. Van de serie ‘Les Terroirs’ verkopen wij de Calmel & Joseph Faugères en de Calmel & Joseph Vieux Carignan. De overige wijnen die wij van Calmel & Joseph verkopen zijn Le Cru 'Terrasses du Larzac' (90 Parker punten), Le Cru 'Limoux' Chardonnay en de Camel & Joseph Crémant de Limoux.Wijngebied Languedoc-Roussillon

In de 13e eeuw werden voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier. De Languedoc is tegenwoordig één van de meest innovatieve  wijnregio's van Frankrijk. De Languedoc wordt wel 'De Nieuwe Wereld' van Frankrijk genoemd.

 

Druif Syrah en Carignan

De druif Shiraz, in Europa Syrah genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. De druif was afkomstig uit de Iraanse stad Shiraz. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste rode wijn geeft hij in een warm en droog klimaat. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de rode wijn aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. In Australië wordt de Syrah druif veel aangeplant en geeft mede door het klimaat mooie volle en kruidige wijnen. Maar net als in Frankrijk wordt Syrah vaak ook vermengd Cabernet Sauvignon of Grenache. 

De Australische Shiraz uit bijvoorbeeld Hunter Valley of Barossa is voller, rijper en meestal iets zoeter dan de Syrah uit de Rhône. Met andere aroma's, variërend van chocolade tot zwarte peper. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de Shiraz. Shiraz is ongetwijfeld het belangrijkste druivenras van Australië. De meeste Shiraz die in Australië staan aangeplant zijn afkomstig van zes stekken die James Busby in de I 9e eeuw had meegenomen van de Hermitage heuvel. De belangrijkste kenmerken van Syrah zijn: Een krachtige, volle en vaak kruidige smaak en een peperig karakter. In de fruitige variant zijn nuances aanwezig van bramen, aardbeien, frambozen. In de peperige vooral zwarte peper, al dan niet met wat kruidnagel en andere specerijen. Soms donkere aroma’s waarbij je moet denken aan drop, truffel, chocolade.

Carignan

De uit Spanje afkomstige Carignan behoort tot 's werelds meest aangeplante blauwe druivenrassen. In Frankrijk wordt de druif veel aangeplant in het Middellandse Zeegebied. De Carignan geeft een hoge opbrengst per hectare en dat is de reden waarom hij eind jaren '80 de meest aangeplante druif van Frankrijk was. Maar bij hoge opbrengsten kunnen de wijnen onaangenaam en ruw worden en daarom wordt de druif vandaag de dag veel gebruikt in blends met andere druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Syrah, Mourvèdre, en Grenache. Franse wijnen die voor meer dan 60% uit Carignan bestaan komen meestal uit de Côtes du Roussillon en Côtes du Roussillon villages. Buiten Frankrijk komt de Carignan voor in Spaanse wijnen uit Catalonië en heeft hij een klein aandeel in veel Rioja's. Buiten Europa wordt de Carignan druif veel verbouwd in Centraal-Californië.

Carignan geeft wijnen met veel kleur, tannines en veel zuren maar met weinig verfijning. Assemblage met Grenache, Syrah en Cinsaut zorgt voor meer toegankelijkheid en complexiteit. Alleen Carignan van oude stokken met lage opbrengst en in goede wijngaarden levert interessante wijnen.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »