Magnum Cornaro Montello Merlotot

Deze Italiaanse wijn is afkomstig uit de regio Veneto. De wijn is gemaakt van Merlot druiven en heeft de geur van pruimen, zout hout, rode bessen en kersen. De smaak is zacht en soepel met rijpe tannines. Een lekkere soepele Italiaanse tafelwijn.

Lees meer...
Per fles: €10,95
Totaal €10,95 Incl. btw

Deze Italiaanse wijn is afkomstig uit de regio Veneto. De wijn is gemaakt van Merlot druiven en heeft de geur van pruimen, zout hout, rode bessen en kersen. De smaak is zacht en soepel met rijpe tannines. Een lekkere soepele Italiaanse tafelwijn.



Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italie, Veneto
Wijnhuis Cornaro Montello
Jaar 2016
Geur Pruimen, zout hout, rode bessen  en kersen
Smaakprofiel Zacht en soepel met rijpe tannines
Druif Merlot
Bewaren tot  2021
Serveertip Biefstuk, stoofvlees, kip, pasta's

 
 

Wijngebied Veneto

Het wijngebied Veneto is al eeuwenlang een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden van Italie. Met meer dan 9 miljoen hectoliter wijn per jaar is de regio zelfs het allergrootste wijnproducerende gebied van het land. De Veneto vormt ook het hart van de Italiaanse Prosecco-productie. De belangrijkste wijngebieden liggen tussen het Gardameer (Lago di Garda), Verona, Vicenza en de heuvels ten zuiden van Padova. Ook in het heuvel­gebied rond Breganze zijn veel wijngaarden.

De belangrijkste en bekendste Italiaanse wijnen van de regio zijn Valpolicella, Amarone, Soave en Prosecco. De rode wijnen Valpolicella en Amarone, de witte Soava en de mousserende Prosecco. In totaal wordt 25% van alle wijnen uit Veneto gemaakt met als kwalificatie DOC of DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.

 

Druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven waar in de Bordeaux rode wijn van gemaakt wordt. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter.

Rode wijn van Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om rode wijn met Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven. Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie. De meeste van deze beroemde rode wijn (en) worden bijna volledig van Merlot gemaakt. Verder vormt hij de basis van eenvoudigere rode wijnen in de vorm van bijvoorbeeld de Bordeaux Supérieur wijn.

Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen. Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland.

De Nieuwe Wereld heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt! Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn. Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Emilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de nieuwe wereld zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »