Magnum Groote Post The Old Man's Blend

Een heerlijke soepele, warme en zwoele rode wijn met niet te veel tannines. Deze wijn heeft de geur van zoet fruit, kersen, bessen, zoet hout, vijgen en drop. De wijn is een blend van Merlot, Cabernet sauvignon, Shiraz en Cabernet franc. De wijn wordt gem

Lees meer...
€21,75
Per fles: €18,75
Totaal €18,75 Incl. btw

Een heerlijke soepele, warme en zwoele rode wijn met niet te veel tannines. Deze wijn heeft de geur van zoet fruit, kersen, bessen, zoet hout, vijgen en drop. De wijn is een blend van Merlot, Cabernet sauvignon, Shiraz en Cabernet franc. De wijn wordt gemaakt van 15 jaar oude wijnstokken en geoogst rond februari. De druivenrassen worden apart gerijpt op 300 liter Frans eikenhouten vaten. Na 12 maanden worden de wijnen aan een zorgvuldige proefsessie onderworpen met Groote Post “Ols Men” Peter Pentz, waarna de uiteindelijke blending volgt.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Zuid-Afrika
Wijnhuis Lukas Wentzel
Jaar 2016
Geur Kersen, bessen, zoet hout, vijgen en drop
Smaakprofiel Soepel, vol met zachte tannines
Druif
Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cabernet Franc
Bewaren tot  2021
Serveertip Biefstuk, gegrild vlees en harde kazen

 


Wijnland Zuid-Afrika

Al sinds de zeventiende eeuw vindt er wijnbouw plaats in zuid Afrika. De Nederlander Jan van Riebeeck plantte in 1655 de eerste druivenstokken in de tuin van de VOC-post op Kaap de Goede Hoop. De eerste kwaliteitswijn werd echter gemaakt vanaf 1679, toen Simon van de Stel als gouverneur van de Kaap aantrad. Hij plantte wijngaarden in Constantia aan en maakte daar een zoete wijn die veel roem zou vergaren. Ook de Franse Hugenoten brachten eind zeventiende eeuw hun kennis over wijnbouw mee en ondanks periodes van terugval door oorlogen, phylloxera en apartheid in de eeuwen daarop, bleef de wijnbouw zich ontwikkelen en maakte die met name in de 20ste eeuw een sterke groei door. Na de afschaffing van de apartheid was er ruimte voor nieuwe impulsen en investeringen. De wijnbouw werd in vele opzichten gemoderniseerd en Zuid-Afrika geldt nu als een van de meest innoverende wijnlanden ter wereld.



Druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven waar in de Bordeaux rode wijn van gemaakt wordt. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Merlot wordt vaak gezien als de vaste partner van de Cabernet Sauvignon, maar wel heel anders van karakter. Rode wijn van Merlot is wat minder tanninerijk, dus soepeler en toegankelijk om te drinken. Zoals Merlot gebruikt wordt om de Cabernet Sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd Cabernet Sauvignon gebruikt om rode wijn met Merlot wat meer beet en ruggengraat te geven. Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en bekent van beroemde wijnen uit Pomerol, Saint-Emilion en Fronsac. Zoals Chateau Pétrus, Angulus en Pavie. De meeste van deze beroemde rode wijn (en) worden bijna volledig van Merlot gemaakt.

Verder vormt hij de basis van eenvoudigere rode wijnen in de vorm van bijvoorbeeld de Bordeaux Supérieur wijn. Een belangrijke reden voor toenemende populariteit is dat Merlot eerder rijpt dan Cabernet Sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In het voetspoor van de Cabernet heeft de Merlot zich verspreid over de hele wereld. Sterker nog, Merlot heeft inmiddels zijn eigen plaats gekregen. Een waar Europees Merlot bolwerk buiten Bordeaux is Noordoost Italië, en dan met name Südtirol / Alto Adige. Hetzelfde geldt voor het kanton Ticino in Zwitserland. De Nieuwe Wereld heeft zich ook laten overtuigen en Merlot is dan ook in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden. Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig Merlot aangeplant. Van Merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte Merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt!

Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn. Toch zijn de beste Merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Emilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de Merlot druif domineert. Ook de Merlots uit de nieuwe wereld zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »