Mission Estate Pinot Noir 2016 Nieuw-Zeeland

Deze Pinot Noir heeft een felle kleur en een zoet bloemenboeket van rode kersen, zwarte bessen en aardbei. De smaak is behoorlijk vol en bevat een overvloed aan zoet fruit en rijpe zijdeachtige tannines. De wijn heeft een fijne structuur en een fantastisc

Deze Pinot Noir heeft een felle kleur en een zoet bloemenboeket van rode kersen, zwarte bessen en aardbei. De smaak is behoorlijk vol en bevat een overvloed aan zoet fruit en rijpe zijdeachtige tannines. De wijn heeft een fijne structuur en een fantastische fruitintensiteit, soepel mondgevoel en een geweldige afdronk. Het is een frisse, fruitige en lichte rode wijn.

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Nieuw-Zeeland (Marlborough)
Wijnhuis Mission Estate Winery
Jaar 2016
Geur Rode kersen, zwarte bessen en aardbei
Smaakprofiel Droog, fris en licht van smaak
Druif Pinot noir
Bewaren tot  2021
Serveertip Aziatische gerechten, kabeljauw of een frisse salade

 

 

Wijngebied Nieuw-Zeeland

De geschiedenis van de wijnbouw begon met de eerste wijnstokken die Samuel Marsden in 1819 uit Australië meebracht. De huidige wijnindustrie ontwikkelde zich vanaf het einde van de jaren zestig. Eerst lag de nadruk op het maken van versterkte wijn. In de jaren zeventig liet de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie zich leiden door het advies van de Duitse professor Helmut Becker uit Geisenheim om Müller-Thurgau te planten. De wijnmakers van Nieuw-Zeeland richtten zich vervolgens op de productie van lichte, fruitige witte wijnen. Maar dat bleek alleen in de koele streken een goed resultaat op te leveren. Sinds de jaren tachtig planten wijnboeren ook veel Sauvignon blanc aan. De Nieuw-Zeelandse wijnen van dit ras kunnen zich nu meten met de beste Sauvignons van de wereld. Nieuw-Zeeland is bekend om zijn fantastische onbedorven landschappen. Er zijn dichte natuurlijke bossen, met sneeuw bedekte bergen en een spectaculaire kustlijn. Het land bestaat uit twee grote eilanden, die tussen de 35 en 46 graden zuiderbreedte liggen. De invloed van de zee is overal in het land merkbaar. Er is veel neerslag, die vooral in het westen van beide eilanden valt. De meeste wijnen van Nieuw-Zeeland zijn wit.

De Sauvignon blanc uit het land wordt in de hele wereld gezien als een goede vertegenwoordiger van dit druivenras. Nieuw-Zeeland heeft verder een goede naam opgebouwd met wijnen van de Chardonnay, Pinot noir, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot en met mousserende wijnen die volgens de traditionele methode zijn gemaakt. In de koelere streken doen de Chardonnay, Pinot noir en de Sauvignon blanc het goed, vooral op het Zuidereiland. In de warmere gebieden van het Noorder­eiland rijpen de Merlot en Cabernet Sauvignon.

Wijngebied Marlborough

Marlborough is het belangrijkste wijnbouwgebied van Nieuw-Zeeland en het enige gebied van het Zuidereiland dat écht meetelt. Toch is de wijnbouw er nog jong: er werd pas in 1973 mee gestart.

De groeiomstandigheden zijn er ideaal, vanwege de leemgronden op een ondergrond van kiezels in de valleien van de rivieren Wairau en Awatere. De wijngaarden hebben weinig last van koude weersinvloeden uit het westen en oosten, maar een warme, noordelijke stroming dringt gemakkelijk het land binnen. Overvloedige zonneschijn, koele nachten en een lang groeiseizoen zorgen voor een kenmerkende aromatische structuur, die de wijnen geliefd maakt.

De Sauvignon blanc is de meest aangeplante druif, met Chardonnay als tweede, gevolgd door Pinot noir en Riesling. De Sauvignon blanc uit deze streek is in de internationale wijnwereld zeer geliefd. Daar­naast heeft Marlborough ook een goede reputatie opgebouwd met mousserende wijnen die volgens de méthode traditionnelle zijn gemaakt. Daarnaast heeft het een grote variatie aan rode en witte tafelwijnen.


Druif Pinot noir

De Pinot noir druif is een van de oudste druivenrassen die we kennen. Geen enkel ander druivenras draagt al meer dan 6 eeuwen dezelfde naam. De vroege geschiedenis van het ras kent vele varianten, waarvan niet met duidelijkheid aan te geven is of ze waar zijn. Wel duidelijk is dat de pinot noir al sinds de eerste eeuwen van onze jaartelling in de Bourgogne voorkwam. De Bourgogne is dus aan te merken als de bakermat van pinot noir en het is ook vooral aan deze streek te danken dat de druif en de wijnen ervan zo’n grote reputatie hebben.


Pinot noir is geen makkelijke druif om te verbouwen. Hij is erg kieskeurig en gedijt alleen in relatief koele gebieden. Dat wil nogal eens een probleem zijn, aangezien de druif een vrij dunne schil heeft en daarmee behoorlijk gevoelig is voor vorst en regen. De verspreiding van de pinot noir blijft daarom, ten aanzien van de cabernet sauvignon bijvoorbeeld, beperkt. We vinden de pinot noir in Frankrijk vooral in de Bourgogne, Champagne en de Elzas. Ook in Duitsland zien we hem veel en worden er mooie rode wijnen van gemaakt. Verder vinden we de druif in de koelere gebieden in Europa, zoals de Alto Adige/Südtirol in Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Buiten Europa worden er mooie wijnen gemaakt van de pinot noir in Oregon en Californië in de Verenigde Staten en in Central Otago in Nieuw-Zeeland. 

Pinot noir is in vrijwel alles een tegenpool van cabernet sauvignon. Pinot noir staat voor elegantie, subtiliteit en soepel fruit. Hij heeft, vergeleken met de cabernet sauvignon, over het algemeen meer zuren en minder tannines. De kleur is vaak lichter, doorzichtiger en minder intens dan een cabernet of syrah, hoewel er ook wijnen worden geleverd (vooral in warmere jaren of streken) met de nodige kleur en structuur. In jongere wijnen proef je rood fruit als frambozen, kersen, aardbeien, rozenbottel, gecombineerd met bloemige tonen als rozen en viooltjes. In oudere wijnen en steviger varianten komen meer aardse tonen naar voren en aroma’s van truffel, wild en soms ook drop.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »