ŌHAU Pinot Gris 2017 Nieuw-Zeeland

Deze Pinot Gris van ŌHAU wines behoort tot de beste witte wijnen die de Nieuw-Zeelandse wijnbouw te bieden heeft. Deze Woven Stone Pinot Gris van wijnmaker Jane Cooper is helder, fruitig en geurig. Het boeket vertoont rijp steenfruit, meloen, verse peren

Deze Pinot Gris van ŌHAU wines behoort tot de beste witte wijnen die de Nieuw-Zeelandse wijnbouw te bieden heeft. Deze Woven Stone Pinot Gris van wijnmaker Jane Cooper is helder, fruitig en geurig. Het boeket vertoont rijp steenfruit, meloen, verse peren en kruidenaroma's. In de proef je gedroogde abrikoos, peer en hints van honing en mandarijn. Sappig en met een lange en frisse afdronk. Drink deze Pinot Gros bij licht gekruide Aziatische gerechten, kabeljauw of een frisse salade.

Jane Cooper van ŌHAU wines is een van de meest toonaangevende wijnmakers in Nieuw-Zeeland en heeft tal van nationale en internationale prijzen voor haar wijnen gewonnen. Van ŌHAU wines verkopen wij ook een Sauvignon blanc. Haar uitzonderlijke kwaliteit als wijnmaker heeft Jane naar Chili, de Hunter Valley in Australië en Trento in Italië gebracht. Haar ervaring in Nieuw-Zeeland omvat werken voor Seifried Estate in Nelson en op Matahiwi Estate in de Wairarapa.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Nieuw-Zeeland
Wijnhuis ŌHAU wines
Jaar 2017
Geur Steenfruit, meloen, verse peren en kruidenaroma's
Smaakprofiel Complex met abrikoos, peer en hints van honing
Druif Pinot Gris
Bewaren tot  2021
Serveertip Aziatische gerechten, kabeljauw of een frisse salade

 

 

Wijngebied Nieuw-Zeeland

De geschiedenis van de wijnbouw begon met de eerste wijnstokken die Samuel Marsden in 1819 uit Australië meebracht. De huidige wijnindustrie ontwikkelde zich vanaf het einde van de jaren zestig. Eerst lag de nadruk op het maken van versterkte wijn. In de jaren zeventig liet de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie zich leiden door het advies van de Duitse professor Helmut Becker uit Geisenheim om Müller-Thurgau te planten. De wijnmakers van Nieuw-Zeeland richtten zich vervolgens op de productie van lichte, fruitige witte wijnen. Maar dat bleek alleen in de koele streken een goed resultaat op te leveren. Sinds de jaren tachtig planten wijnboeren ook veel Sauvignon blanc aan. De Nieuw-Zeelandse wijnen van dit ras kunnen zich nu meten met de beste Sauvignons van de wereld. Nieuw-Zeeland is bekend om zijn fantastische onbedorven landschappen. Er zijn dichte natuurlijke bossen, met sneeuw bedekte bergen en een spectaculaire kustlijn. Het land bestaat uit twee grote eilanden, die tussen de 35 en 46 graden zuiderbreedte liggen. De invloed van de zee is overal in het land merkbaar. Er is veel neerslag, die vooral in het westen van beide eilanden valt. De meeste wijnen van Nieuw-Zeeland zijn wit.

De Sauvignon blanc uit het land wordt in de hele wereld gezien als een goede vertegenwoordiger van dit druivenras. Nieuw-Zeeland heeft verder een goede naam opgebouwd met wijnen van de Chardonnay, Pinot noir, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot en met mousserende wijnen die volgens de traditionele methode zijn gemaakt. In de koelere streken doen de Chardonnay, Pinot noir en de Sauvignon blanc het goed, vooral op het Zuidereiland. In de warmere gebieden van het Noorder­eiland rijpen de Merlot en Cabernet Sauvignon.


Druif Pinot gris

Het is niet helemaal zeker maar de Pinot Grigio (Pinot Gris) komt waarschijnlijk uit de Bourgogne in Frankrijk. De druif komt ook veel voor in de Elzas, Duitsland en Italië. Met de druif wordt in deze gebieden zeer goede wijnen gemaakt. Omdat de druif ook zeer laat geoogst kan worden, kunnen er ook goede dessertwijnen van gemaakt worden. Door de late oogst heeft de druif een hoge concentratie aan suiker en aroma’s zoals exotische en gedroogde vruchten, maar ook bloemige geuren zoals jasmijn of wilde rozen. Pinot Grigio wijnen zijn goed te herkennen omdat ze altijd een zoetige eigen karakteristieke smaak hebben.

De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio’s ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn. In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De pinot gris heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutrale, flauwe wijnen als resultaat. De meeste pinot grigio-wijnen uit Italië voldoen aan dit profiel. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »