Orsi 'Bricco' Barbera 2014 Piemonte Italië

Een 5 jaar oude op hout gerijpte Barbera van het familiebedrijf Orsi uit de Piemonte. Een rode wijn die aan elke verwachting voldoet en je bij de eerste slok versteld doet staan van de complexiteit en lange afdronk. Door de strenge selectie van de druiven

Lees meer...

Een 5 jaar oude op hout gerijpte Barbera van het familiebedrijf Orsi uit de Piemonte. Een rode wijn die aan elke verwachting voldoet en je bij de eerste slok versteld doet staan van de complexiteit en lange afdronk. Door de strenge selectie van de druiven kom je zo'n mooie en complex gemaakte Barbera zelden tegen. Intense geuren van cassis, bramen en bessen komen je tegemoet. In de geur zitten ook tonen van vanille wat afkomstig is van de 14 maanden houtlagering. Wij verkopen ook verschillende andere rode- en witte wijnen van dit bijzondere wijnhuis in onze wijnwebshop.


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Orsi
Jaar 2014
Geur Cassis, bramen, bessen, cederhout
Smaakprofiel Complex, kruidig en perfect in balans
Druif Barbera
Bewaren tot  2021
Serveertip Antipasti, spaghetti bognese, pizza en kalfsvlees

 
 

Wijnhuis Orsi

Met onze voorliefde voor wijnen uit de Piemonte zijn wij altijd op zoek naar de mooiste kwaliteitswijnen met als uitgangspunt een klein wijnhuis waar nog met passie wijn wordt gemaakt. Het wijnhuis Orsi is zo'n familiebedrijf waar je zeer gastvrij ontvangen wordt door Oma en haar zonen Roberto en Francesco. Zittend aan de keukentafel en met een glas wijn in de hand vertellen zij zeer gepassioneerd over hun familiebedrijf en de wijnen die ze maken.

Het wijnhuis Orsi is opgericht door overgrootvader Bartolomeo in Montaldo Bormida. Orsi heeft de meeste van haar wijngaarden in Strevi en in de heuvels van de Monferrato. De wijngaarden zijn in totaal slecht 5 hectare groot. Grootvaders Vincenzo en Francesco, beide geboren aan het begin van de 20e eeuw, bezaten los van elkaar gronden op een afstand van tien kilometer. Later besloten hun zoon Teresio en zijn vrouw Marisa ze bij elkaar te voegen en zo ontstond het familieberijf Orsi.

In 1990 is met de komst van de zonen Roberto (oenoloog) en Gianfranco (verantwoordelijk voor het commerciële deel) het bedrijf duidelijk veranderd. Het uitgangspunt van de broers is dat de wijngaarden de opbrengst per jaar bepaalt en niet de wijnmaker. Om dit doel te halen worden de druiven kort gesnoeid en de redementen beperkt. Alleen de echt goede en rijpe druiven worden geplukt voor het maken van hun wijnen. Het wijnhuis gebruikt de beste eikenhouten vaten van het type 'Forêt de Tronçais en Allier'. Kortom de Orsi familie is een fantastische aanwinst voor ons wijnbedrijf. Wij zijn dan ook zeer vereerd dat wij al hun wijnen exclusief mogen verkopen in Nederland.

 

 

Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijn. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks ontstaan. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostneverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.

 

Druif barbera

De barbera is de op twee na meest aangeplante druif in heel Italië en wordt ook buiten Italië wel aangeplant, bijvoorbeeld in Californië en Argentinië, maar levert nergens zulke goede resultaten als in Piemonte. Deze druif is lange tijd – vanwege de vele slobberwijnen – terecht beschouwd als tweederangs, maar sinds de jaren tachtig worden er van de barbera druif prachtige kwaliteitswijnen gemaakt. In Piemonte is het dan ook de meest aangeplante druivensoort, waar hij in ieder geval al sinds de 12e eeuw aangeplant wordt. De smaak van barbera kenmerkt zich door frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. De houtgelagerde variant heeft een complexe smaak met daarnaast nog kruidige tonen en vanille.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »