Orsi Moscato d'Asti DOCG, Piemonte Italië

Zeer bijzondere dessertwijn van het wijnhuis Orsi in Piemonte. De Muskaatdruif is één van de meest delicate druivenrassen ter wereld. Deze heel licht mousserende dessertwijn valt dan ook op door zijn frisheid en aromatische smaak. De kleur van de wij...

Lees meer...

Zeer bijzondere dessertwijn van het wijnhuis Orsi in Piemonte. De Muskaatdruif is één van de meest delicate druivenrassen ter wereld. Deze heel licht mousserende dessertwijn valt dan ook op door zijn frisheid en aromatische smaak. De kleur van de wijn is strogeel en bijzonder is de zoete en bloemrijke geur van oranjebloesem waar deze dessertwijn zijn naam aan te danken heeft. 

De druiven voor Moscato d’Asti moeten voldoende suiker en zuren bevatten voor de oogst. Na de pluk worden ze meteen geperst en daarna wordt de most geklaard. Vervolgens vergist de most in 12 à 15 dagen bij een temperatuur van maximaal 8 C. Zodra de gewenste hoeveelheid alcohol van 5.5 procent is bereikt, wordt de gisting geblokkeerd door de wijn te koelen. De zoetheid in de wijn is op een natuurlijke manier ontstaan, doordat niet vergiste restsuiker zijn overgebleven. 


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Orsi
Jaar 2014
Geur Aromatisch, intense bouquet van perzik, bosvruchten en oranjebloesem.
Smaakprofiel Heerlijke fris en aromatisch.
Druif Moscato
Bewaren tot  2021
Serveertip Lekker aperitief, romige paté, hartige taart, geitenkaas, dessertwijn.

 
 

Wijnhuis Orsi

Met onze voorliefde voor wijnen uit de Piemonte zijn we altijd op zoek naar de mooiste kwaliteitswijnen met als uitgangspunt een klein wijnhuis waar nog met passie wijn wordt gemaakt. Het wijnhuis Orsi is zo'n familiebedrijf waar je zeer gastvrij ontvangen wordt door Oma en haar zonen Roberto en Francesco. Zittend aan de keukentafel en met een glas wijn in de hand vertellen ze zeer gepassioneerd over hun familiebedrijf en de wijnen die ze maken.

Het wijnhuis Orsi is opgericht door overgrootvader Bartolomeo in Montaldo Bormida. Orsi heeft de meeste van haar wijngaarden in Strevi en in de heuvels van de Monferrato. De wijngaarden zijn in totaal slecht 5 hectare groot. Grootvaders Vincenzo en Francesco, beide geboren aan het begin van de 20e eeuw, bezaten los van elkaar gronden op een afstand van tien kilometer. Later besloten hun zoon Teresio en zijn vrouw Marisa ze bij elkaar te voegen en zo ontstond het familiebedrijf Orsi.

In 1990 is met de komst van de zonen Roberto (oenoloog) en Gianfranco (verantwoordelijk voor het commerciële deel) het bedrijf duidelijk veranderd. Het uitgangspunt van de broers is dat de wijngaarden de opbrengst per jaar bepaalt en niet de wijnmaker. Om dit doel te halen worden de druiven kort gesnoeid en de rendementen beperkt. Alleen de echt goede en rijpe druiven worden geplukt voor het maken van hun wijnen. Het wijnhuis gebruikt de beste eikenhouten vaten van het type 'Forêt de Tronçais en Allier'. Kortom de Orsi familie is een fantastische aanwinst voor ons wijnbedrijf. Wij zijn dan ook zeer vereerd dat we al hun wijnen exclusief mogen verkopen in Nederland.

 
 

Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor de productie van wijn. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks ontstaan. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch of biodynamisch gecertificeerd). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.

 

Druif Moscato

De witte Moscato druif heeft een oude oorsprong, de druif wordt al sinds de Romeinse tijd in Sardinië gevonden. De Moscato was toentertijd bekend onder de naam ‘Vitis Apiana’ wat ‘druif van de bijen’ betekent, gezien de insecten door de zoete smaak van de Moscato worden aangetrokken. Deze wijnstok is aanwezig in bijna alle wijnbouwgebieden rondom de Middellandse Zee. Er bestaan een groot aantal mutanten die aparte namen hebben gekregen. De belangrijkste zijn Muscat à Petit Grain, Muscat d'Alexandrie en Muscat Ottonel. Muscat is een druif die gekenmerkt wordt door zeer lage opbrengsten. Bij producties van 40-50 hectoliter per hectare is het suikergehalte al te laag en is de kwaliteit van de wijnen duidelijk minder.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »