Poggio Dolcetto Italië

De wijn heeft een intense, rijpe neus met aroma's van cassis en frambozen. De smaak is vol, rijk en erg fruitig met een lange, intense afdronk. Een Dolcetto die perfect in balans is. Dolcetto is een vroeg rijpende blauwe druif. Deze druif is kenmerkend vo

Lees meer...
Per fles: €9,75
Totaal €9,75 Incl. btw

De wijn heeft een intense, rijpe neus met aroma's van cassis en frambozen. De smaak is vol, rijk en erg fruitig met een lange, intense afdronk. Een Dolcetto die perfect in balans is. Dolcetto is een vroeg rijpende blauwe druif. Deze druif is kenmerkend voor Noord-Italië en met name voor Piëmont. Dolcetto betekent "kleine zoete" terwijl de wijnen die ervan gemaakt worden gewoon droog zijn maar vaak een heel klein zoetje voor op de tong hebben. 

 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Poggoi
Jaar 2017
Geur Cassis en frambozen
Smaakprofiel  
Druif Dolcetto
Bewaren tot  2021
Serveertip Biefstuk, gegrild vlees, mosterdsoep, lamsbout



Wijnhuis Poggio

Azienda Agricola Poggio is een familiebedrijf opgericht in 1899. Het familiebedrijf heeft 12 hectaren aan wijngaarden en is gelegen op 350 meter boven zeeniveau tussen de glooiende heuvels van regio's Langhe en Monferrato. Onze unieke helling heet "Collina Croja", wat in het lokale Piemontese dialect 'mager en verarmd' betekent, want onze bodems bestaan uit bijzonder arme en zanderige, goed gedraineerde kalksteen. Alle wijnen worden altijd gemaakt met 100% in eigen beheer geteelde druiven, omdat we zeker willen zijn van kwaliteit en ook omdat onze "Croja" heuvel zijn eigen kenmerkende terroir heeft dat een werkelijk unieke en bijzondere eigenschap geeft aan al onze wijnen.



Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijnproductie. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen. Grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks te vinden. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostennverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen tegen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd. 

 

Druif Dolcetto

De Dolcetto is een druivensoort die in de Piemonte op veel plaatsen is aangeplant en daarbuiten ook wel voorkomt in de wijngaarden van Veneto in Noord Italië. Ook in andere landen komen druivenstokken voor onder andere namen waarvan vermoed wordt dat het de Dolcetto is. De naam betekent “kleine zoete” maar dat slaat niet op de wijn, die altijd droog is. Het is ook niet zeker dat dit op het suikergehalte slaat, al rijpt de Dolcetto relatief snel en kan daardoor vrij hoge suikergehaltes ontwikkelen, wat wijn met veel alcohol geeft. De druif heeft van zichzelf flink wat tannines, vooral uit de pitten, en die zijn vaak wat "hard". De druiven moet daardoor voorzichtig behandeld worden tijdens de vinificatie. Gelukkig heeft hij ook zeer veel kleurstoffen in zijn schil en is hij redelijk aromatisch, waardoor ook met een heel korte inweking op de schillen mooie donkere, sterk fruitige wijnen geproduceerd kunnen worden. De Dolcetto wordt klassiek op inox tanks gevinifieerd, en levert wijnen op die het traditioneel vrij jong gedronken worden. Dank zij de tannines kan de wijn wel langer bewaard, maar dan verliest hij wel wat van zijn karakteristieke fruitigheid. Klassieke Dolcetto is echt een elke dag wijn, die veel bij pasta’s en pizza’s gedronken wordt. Ook gaat hij vanwege zijn tannines goed samen met eiwitrijk eten zoals salami en andere droge worst. Door zijn stevige karakter ook prima begeleider van minder subtiel eten zoals bij de barbecue. De afgelopen jaren is er ook steeds meer geëxperimenteerd met houtgelagerde Dolcetto’s, en daarmee zijn zeer mooie resultaten bereikt. Het heeft laten zien dat de Dolcetto meer in huis heeft dan een dagelijkse wijn, en de tophuizen maken bijzonder fraaie Dolceto’s die zich ook lenen om meerdere jaren te ouderen. In de Dogliani heeft dit zelfs geresulteerd in de toekenning van de DOCG status.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »