Poggio Muscus bianco Italië

Droge witte wijn van de Moscato druif. Over het algemeen zijn wijnen gemaakt van Moscato zoete (dessert) wijnen, waarvan de bekendste uit het Rhonedal komt, de Muscat de Beaumes-de-Venise. De Noord-Italiaanse regio’s leveren ook prachtige droge muskaatwij

Lees meer...
Per fles: €9,65
Totaal €9,65 Incl. btw
  • Bestel 6 flessen voor €9,45 p/f
Tijdelijk niet op voorraad

Droge witte wijn van de Moscato druif. Over het algemeen zijn wijnen gemaakt van Moscato zoete (dessert) wijnen, waarvan de bekendste uit het Rhonedal komt, de Muscat de Beaumes-de-Venise. De Noord-Italiaanse regio’s leveren ook prachtige droge muskaatwijnen zoals deze Muscus vino Bianco. deze droge witte wijn is heerlijk fris en heeft geuren van peer en bloemen. Smaak is fruitig en niet al te zwaar. De afdronk is heerlijk fris en langdurig.

Azienda Agricola Poggio is een familiebedrijf opgericht in 1899. Het familiebedrijf heeft 12 hectaren aan wijngaarden en is gelegen op 350 meter boven zeeniveau tussen de glooiende heuvels van regio's Langhe en Monferrato.   


Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië (Piemonte)
Wijnhuis Icardi
Jaar 2017
Geur Peren en bloemen
Smaakprofiel Droog en fris
Druif Moscato 
Bewaren tot 2020
Serveertip Borrel, salades, witvis
Wijnhuis Poggio

Azienda Agricola Poggio is een familiebedrijf opgericht in 1899. Het familiebedrijf heeft 12 hectaren aan wijngaarden en is gelegen op 350 meter boven zeeniveau tussen de glooiende heuvels van regio's Langhe en Monferrato. Onze unieke helling heet "Collina Croja", wat in het lokale Piemontese dialect 'mager en verarmd' betekent, want onze bodems bestaan uit bijzonder arme en zanderige, goed gedraineerde kalksteen. Alle wijnen worden altijd gemaakt met 100% in eigen beheer geteelde druiven, omdat we zeker willen zijn van kwaliteit en ook omdat onze "Croja" heuvel zijn eigen kenmerkende terroir heeft dat een werkelijk unieke en bijzondere eigenschap geeft aan al onze wijnen.

 

Wijngebied Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Er komen een aantal van de allerbeste wijnen van Italië (en zelfs: ter wereld) vandaan. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC’s en DOCG’s van Italië: maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s! Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in duivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo’n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijnproductie. In de commerciële wijnbouw zijn zo’n 15 druivensoorten belangrijk.

Piemonte is vertaald "aan de voet van de bergen". De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap, zo gunstig als maar mogelijk voor de optimale omstandigheden van de druiven die er groeien.

De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks te vinden. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en is een opvallend groot percentage van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (al dan niet biologisch gecertificeerd of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden. Wel zal duidelijk worden dat deze werkwijze kostenverhogend werkt, en de (goede) wijnen uit Piemonte zijn dan ook gemiddeld iets duurder.

De kwaliteitswijnen uit Piemonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gevinifieerd en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dit in tegensteling tot de zware, lobbige, zoete en kunstmatig aangezuurde wijnen met veel overrijp fruit, zoals ze vooral uit de Nieuwe Wereld nog wel eens wilen komen. Dat er aan de elegante en complexe Piemontese wijnen na de eerste indruk vaak meer te ontdekken en te genieten valt, wordt gelukkig door steeds meer consumenten herkend en gewaardeerd.


Druif Moscato

De witte Moscato druif heeft een oude oorsprong, de druif wordt al sinds de Romeinse tijd in Sardinië aangeplant. De Moscato was toentertijd bekend onder de naam ‘Vitis Apiana’ wat ‘druif van de bijen’ betekent, gezien de insecten door de zoete smaak van de Moscato worden aangetrokken. Deze wijnstok is aanwezig in bijna alle wijnbouwgebieden rondom de Middellandse Zee. Er bestaan een groot aantal mutanten die aparte namen hebben gekregen. De belangrijkste zijn Muscat à Petit Grain, Muscat d'Alexandrie en Muscat Ottonel. Muscat is een druif die gekenmerkt wordt door zeer lage opbrengsten. Bij producties van 40-50 hectoliter per hectare is het suikergehalte al te laag en is de kwaliteit van de wijnen duidelijk minder.
 

De druiven voor Moscato d’Asti mogen geen sporen van rot hebben en moeten voldoende suiker en zuren bevatten. Na de pluk worden ze meteen geperst. Daarna wordt de most geklaard. Vervolgens vergist de most in 12 à 15 dagen bij een temperatuur van maximaal 8°C. Zodra de gewenste hoeveelheid alcohol van 5,5 procent is bereikt, wordt de gisting geblokkeerd door de wijn te koelen. Daarna worden de nog aanwezige gistcellen door filtering verwijderd. Dit hele proces gebeurt in gesloten tanks, waardoor het koolzuur niet kan ontsnappen en de wijn een lichte pareling krijgt. De zoetheid in de wijn is op een natuurlijke manier ontstaan, doordat niet vergiste restsuiker overblijft. De hoeveelheid alcohol kan per producent verschillen.


Bijzonder is dat men de vinificatie laat plaatsvinden op basis van de vraag. Dat wil zeggen dat men de most koel bewaard en de vergisting pas laat beginnen als er vraag naar is. Hierdoor is wijn altijd jeugdig en fris.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »