Saint Chinian Les Crus 2016 Frankrijk

Een complexe en kwalitatief zeer hoogstaande witte wijn gemaakt door de beste wijnmakers van de Languedoc, Laurent Calmel en Jérôme Joseph. Deze witte wijn is een bijzondere blend van Grenache, Roussanne, Vermentino en Viognier druiven. Lichtgeel van kleu

Lees meer...

Een complexe en kwalitatief zeer hoogstaande witte wijn gemaakt door de beste wijnmakers van de Languedoc, Laurent Calmel en Jérôme Joseph. Deze witte wijn is een bijzondere blend van Grenache, Roussanne, Vermentino en Viognier druiven. Lichtgeel van kleur met aroma's die doen denken aan witte bloesem en met een vleugje eikenhout die een lichte rokerigheid toevoegt aan deze bloemige aroma's. De geweldige mineraliteit zorgt voor een aromatisch palet dat varieert van witte bloesem tot fruit zoals perziken en abrikozen. De mix van de vier druivensoorten geeft complexiteit en een fijne balans die terugkomen in de afdronk. 20% van de wijn heeft 10 maanden gerijpt op nieuw eikenhouten vaten.

Een werkelijk prachtig glas witte wijn met een lang bewaarpotentieel.
 

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Frankrijk, Languedoc-Roussillon
Wijnhuis Calmel & Joseph
Jaar 2016
Geur Witte bloesem, perziken en abrikozen
Smaakprofiel Complex en vol
Druif Grenache, Roussanne, Vermentino, Viognier
Bewaren tot  2021
Serveertip Salades, zalm, zwaardvis en zachte kazen

 
 

Wijnhuis Calmel & Joseph

Het wijnhuis Calmel & Joseph is opgericht in 1995. Calmel & Joseph is een ‘maison de négoce’ gespecialiseerd in het maken van wijnen afkomstig van particuliere wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Overtuigd van het buitengewone potentieel van deze regio zijn Laurent Calmel (oenoloog) en Jerome Joseph samen gaan werken vanaf begin jaren 90 van de vorige eeuw met als gemeenschappelijke doel om wijnen te maken van een zeer hoge kwaliteit van de wijngaarden die liggen verspreid langs de kust van de Languedoc-Roussillon. Door de aanplant van druivenstokken op verschillende percelen ontstaat een ideale uitgangsposities om verschillende druivensoorten te laten groeien op de voor hun ideale bodem en omstandigheden (koel of warm, hellingen met meer of juist minder zon).

De wijnbouw en wijnbereiding gebeurt op een natuurlijke en milieuvriendelijke wijze. De druiven zijn afkomstig van de wat hoger gelegen wijngaarden uit het gebied met nadruk op zeer koele terroirs (vaak op de rand van de wijngebieden). De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd wanneer ze rijp genoeg zijn zodat de overgebleven zuren en suikers in de druiven optimaal benut kunnen worden tijdens het vinificatieproces. Alle wijnen die Calmel & Joseph maken worden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. Volledige analyses van de wijnen zijn beschikbaar op hun website.


 

Wijngebied Languedoc-Roussillon

In de 13e eeuw werd voor het eerst wijn gemaakt in het gebied rond Perpignan. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot Eau de Vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld en heeft vandaag de dag 400.000 hectare aan wijngaarden. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal gebied om wijn te produceren, omdat het klimaat stabiel en warm is. Daarnaast zorgt het gebergte ‘s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is gevarieerd, in de kuststreken veel kalk en in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. Door het goede klimaat voor wijnbouw worden er veel verschillende druivensoorten aangeplant. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault. De rode AOC-wijnen gemaakt van deze druivensoorten zijn vaak krachtig van smaak. De witte wijnen worden gemaakt van druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier.

 

Druif Rousanne

Roussanne is een belangrijk druivenras in het Rhônegebied. Deze druivensoort geeft kleine vruchten die wijnen van grote klasse kan voortbrengen. De wijn wordt vrijwel nooit als cépagewijn uitgebracht maar meestal gemengd met Marsanne en Grenache blanc. De druiven van de Roussanne bezitten een lichtrode kleur. Het ras is weinig bestand tegen wind, is vatbaar voor meeldauw en rot snel, heeft onregelmatige opbrengsten en kan pas laat geoogst worden. Het is een ras dat van een zonnig, droog en warm klimaat houdt en stenige arme en goed gedraineerde kalkbodems prefereert. De opbrengsten zijn relatief laag (40-50 hectoliter per hectare). 

Dit druivenras staat bekend als zeer aromatisch met geuren van bloemen, abrikoos, vijg gekonfijte en droge vruchten, meidoorn en honing. Het zuurgehalte is goed en voldoende hoog zodat de wijnen relatief lang houdbaar zijn. De wijnen worden ook op eiken vaten opgelegd. Roussanne is vooral bekend in het Rhônegebied (Hermitage, Crozes-hermitage, Saint-Joseph, Saint-Péray en Châteauneuf-du-Pape) maar is ook populair in de Provence, de Languedoc en de Roussillon. Verder komt hij in Frankrijk nog voor in de Savoie. Buiten Frankrijk wordt roussanne geteeld in Californië, Italië (Ligurië en Toscane) en in Australië.


Grenache
Sinds de 14e eeuw wordt in Frankrijk de van oorsprong Spaanse Grenache druif verbouwd. Pas driehonderd jaar later werd de druif ook ontdekt werd in de Rhône-vallei, in Châteauneuf-du-Pape om precies te zijn, het gebied dat nu bekend staat om het gebruik van de Grenache druif (in combinatie met Syrah). De Grenache is dus afkomstig uit Spanje waar hij Garnacha wordt genoemd. In Frankrijk wordt hij op redelijk grote schaal aangeplant, met name in de Rhône en het wijngebied Lanquedoc. Hij gedijt vooral goed in een droog en heet klimaat en rijpt laat in het seizoen, waardoor hij een hoog alcoholpercentage kan meegeven aan de wijn. 

De Grenache geeft daarnaast fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit) en kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember), bevat weinig tannine en heeft een lage zuurgraad. Bijzonder aan de Grenache druif is zijn dunne schil met weinig pigment (hij is bijna grijs van kleur) waardoor hij veel wordt gebruikt voor de productie van rosé. Hij wordt vaak gebruikt in een blend met druivendoorten als Syrah en Mourvèdre. In het Spaanse Riojagebied wordt ze vooral gemengd met de Tempranillo druif. In Zuid-Amerika en Californië wordt hij ook verbouwd. 

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »