Villabella Custoza 2017 Italië

Prachtig glas strak droge witte wijn uit Verona. De wijn is helder strogeel van kleur met levendige groene hints. De geur kenmerkt zich door bloemen (blauweregen en acacia) en fruit (appels, ananas en perzik). De wijn heeft een goede structuur en aantrekk

Lees meer...

Prachtig glas droge witte wijn uit Verona. De wijn is helder strogeel van kleur met levendige groene hints. De geur kenmerkt zich door bloemen (blauweregen en acacia) en fruit (appels, ananas en perzik). De wijn heeft een goede structuur en aantrekkelijke frisse zuren.In de mond proef je een fruitige sensaties,verrijkt in de afdronk met delicate hints van chlorofyl (bladgroen). Deze Italiaanse witte wijn is een blend en gemaakt van Cortese 30%, Garganega 30%, Trebbiano 20%, Tocai 10% enChardonnay.

Smaakprofiel en kenmerken

 

Land/gebied Italië, Verona
Wijnhuis Villabella
Jaar 2017
Geur Bloemen en fruit
Smaakprofiel Droog
Druif Cortese30%, Garganega30%
Bewaren tot  2020
Serveertip Salade met geitenkaas, kabeljauw en dorade

 
 
 

Druif Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral voorkomt in Piemonte. In totaal vinden we de Cortese terug in vijf appellaties waar deze druif is toegestaan om aan te planten. De appellaties zijn de DOCG Cortese di Gavi, DOC Colli Tortonesi, DOC Cortese dell’Alto Monferrato, DOC Monferrato en ten slotte DOC Piemonte. Cortese staat naast Piëmonte ook nog aangeplant in Lombardije en Veneto. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw op steeds grotere schaal aangeplant.

Om de kwaliteit hoog te houden worden de opbrengsten bewust laag gehouden. De zuurgraad van de Cortese druif blijft ook tijdens hete zomers goed behouden. De wijnen van dit ras zijn licht en fruitig en hebben aroma's van amandelen, citrusvruchten, peer en gras. Dankzij het smaaktype is de Cortese druif ook erg geschikt voor het maken van mousserende wijn volgens de Metodo Classico, vroeger ook methode champenoise genoemd omdat ook Champagne op deze manier wordt gemaakt. 


Druif Garganega

Garganega is een witte inheemse druivensoort uit Italië aangeplant rond het middeleeuwse in het stadje Soave. De Garganega wordt dan ook vooral in het noordoosten van Italië verbouwd en wel in de provincies Verona en Vicenza. De eerste sporen van deze druif gaan terug naar de 14e eeuw en de Garganega heeft een reputatie als kwaliteitsdruif. Wanneer de opbrengsten laag gehouden worden kan de Garganega een volle, elegante wijn geven met een goed bewaarpotentieel.

Qua verspreiding staat deze druif op de 6e plaats in Italie. Het vormt de basis van de witte wijn Soave. In DNA-onderzoeken van 2003 en 2008 is gebleken dat de Siciliaanse druivensoort Grecanico identiek is aan de Garganega. De wijn van deze druif geeft delicate aroma's van geel fruit, amandelen en specerijen. Deze druif rijpt laat en heeft de neiging om grote opbrengsten te genereren waardoor de wijn heel dun kan worden met weinig of geen aroma's. In de Soave regio is de Garganega de belangrijkste druivensoort en vormt meer dan 70% van de witte wijnen in een blend met twee andere druiven, de Trebbiano en de Chardonnay. De Garganega wordt verder verbouwd in de regio's Gambellara, Bianco di Custoza, Colli Berici and Colli Euganei, allemaal DOC regio's. Buiten het noordoosten komt deze druif voor in Umbrië en Friuli.

Synoniemen voor de Garganega zijn; Garganega Comune, Garganega di Gambellara, Garganega Gentile, Garganega Grossa, Garganega Piramidale, Garganega Veronese, Garganega Vicentina, Grecanico Dorato, Grecanico, Grecanio..

 

Druif Trebbiano

De Trebbiano druif is een van de oudste en meest aangeplante witte druivensoorten in Italië en Frankrijk (Uni blanc). Trebbiano wordt gebruikt voor de productie van wijn maar ook voor wijn die bedoeld is om te destilleren tot brandy. De druiven zijn relatief klein, bevatten veel sap en worden vaak gemengd met de Malvasia. Hoogstwaarschijnlijk is de druif van Toscaanse oorsprong. Eigenlijk is de Trebbiano een druivenfamilie. Er zijn verschillende variëteiten, van Trebbiano Toscanotot Trebbiano di Lugana. Je vindt de Trebbiano vooral de noordelijke wijnregio's van Italië. Drink je wel eens een glas Saove, dan drink je hoogstwaarschijnlijk een blend van Garganega en Trebbiano. Tot voor enkele jaren geleden was het verplicht een beetje Trebbiano in de Chianti te gieten, die verder van Sangiovese wordt gemaakt. Een heel slecht idee want daar wordt deze rode wijn niet beter van. Gelukkig zijn er steeds minder wijnmakers die het doen.

Witte wijn van de Trebbiano druif wordt ook veel geproduceerd in de d’Abruzzo regio en heeft het laatste decennium kwalitatieve reuzensprongen voorwaarts gemaakt. Het levert knisperende, fris fruitige en zelfs minerale wijnen op die internationaal gelauwerd worden. Houtlagering is eerder ongewenst, om voldoende frisheid en energie in de wijn te bewaren Helemaal Italiaans is de Trebbiano niet. Het is namelijk exact dezelfde druif als de Ugni Blanc uit Frankrijk (Ugni blanc is het meest aangeplante witte ras van Frankrijk, nog voor Chardonnay). Het Vaticaan heeft hem daar in de 14de eeuw al naartoe gebracht. Daarnaast wordt de Trebbiano ook gebruikt als hoofddruif voor de destillatie van armagnac en cognac. Andere landen waar de Trebbiano verbouwd wordt zijn: Argentinië, Australië, Bulgarije, Spanje, Portugal en Californië in de Verenigde Staten.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »