Sicilië wijn - Siciliaanse wijn
Sicilië is het grootste wijngebied van Italië. De Etna, de vulkaan op Sicilië is erg belangrijk voor de wijnproductie. De lavagronden zijn hier vruchtbaar en uitermate geschikt voor wijnbouw. De lange kuststrook heeft een warm en droog klimaat. Veel wijngaarden moeten geïrrigeerd worden. In de centraal gelegen berggebieden heerst een iets vochtiger klimaat.
De druiven aan de kuststrook lijden onder de hoge temperaturen en een gebrek aan water. Hierdoor hebben de druiven gemiddeld een hoog suikergehalte en een lage zuurgraad. Sicilië produceert veel bulkwijnen en slechts 2 procent van de productie is DOC-wijn. Er zijn 23 DOC’s op Sicilia. Het grootste deel van deze wijnen is zoet. Marsala is de belangrijkste DOC.
De laatste 15 jaar zijn er steeds meer kleine individuele wijnhuizen en enorme stijging in kwaliteit van rode en witte wijnen.
Bekende druivensoorten in Sicilië zijn o.a. Nero d'Avola, Grillo en Malvasia.
Overige categorieën in Wijnlanden
Sicilië wijn - Siciliaanse wijn
Sicilië is het grootste wijngebied van Italië. De Etna, de vulkaan op Sicilië is erg belangrijk voor de wijnproductie. De lavagronden zijn hier vruchtbaar en uitermate geschikt voor wijnbouw. De lange kuststrook heeft een warm en droog klimaat. Veel wijngaarden moeten geïrrigeerd worden. In de centraal gelegen berggebieden heerst een iets vochtiger klimaat.
De druiven aan de kuststrook lijden onder de hoge temperaturen en een gebrek aan water. Hierdoor hebben de druiven gemiddeld een hoog suikergehalte en een lage zuurgraad. Sicilië produceert veel bulkwijnen en slechts 2 procent van de productie is DOC-wijn. Er zijn 23 DOC’s op Sicilia. Het grootste deel van deze wijnen is zoet. Marsala is de belangrijkste DOC.
De laatste 15 jaar zijn er steeds meer kleine individuele wijnhuizen en enorme stijging in kwaliteit van rode en witte wijnen.
Bekende druivensoorten in Sicilië zijn o.a. Nero d'Avola, Grillo en Malvasia.