Veneto wijn
Het wijngebied Veneto is al eeuwenlang een van de belangrijkste wijn producerende gebieden van Italie. De Veneto vorm ook het hart van de Italiaanse Prosecco-productie. De belangrijkste wijngebieden liggen tussen het Gardameer (Lago di Garda), Verona, Vicenza en de heuvels ten zuiden van Padova. Ook in het heuvelgebied rond Breganze zijn veel wijngaarden. Het klimaat is zacht en plezierig. Dat komt mede door de invloed van de zee en de naburige bergketens, die koude lucht tegenhouden.
De belangrijkste en bekendste Italiaanse wijnen van de regio zijn Valpolicella, Amarone, Soave en Prosecco. In totaal wordt 25% van alle wijnen uit Veneto gemaakt met als kwalificatie DOC of DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
Prosecco was tot 2009 de naam van de druif van de gelijknamige mousserende wijn. Maar toen de regio Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene de kwalificatie DOCG kreeg hebben de Italiaanse autoriteiten besloten dat de regio de naam Prosseco mocht dragen en de druif dus niet langer meer. Toen heeft de druif de naam gekregen van het synoniem waar deze al sinds jaar en dag mee bekend stond, namelijk de Glera.
Druivensoorten in Veneto
Belangrijke Druivensoorten in Veneto (45% rode wijn 55% witte wijn uit 14 DOCG en 27 DOC gebieden) zijn voor de blauwe druivenrassen: Corvina, Rondinella, Molinara, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot nero (pinot noir) en voor de witte druivenrassen: Garganega (stil en frizzante), Pinot Grigio, Trebbiano, Prosecco (glera) en Verduzzo.
Belangrijkste wijngebieden in Veneto:
- Valpolicella (DOC)
- Bardolino
- Prosecco
- Verona
- Soave
- Gambellara
- Vicenza
- Venoto Oriëntale
Overige categorieën in Wijnlanden
Veneto wijn
Het wijngebied Veneto is al eeuwenlang een van de belangrijkste wijn producerende gebieden van Italie. De Veneto vorm ook het hart van de Italiaanse Prosecco-productie. De belangrijkste wijngebieden liggen tussen het Gardameer (Lago di Garda), Verona, Vicenza en de heuvels ten zuiden van Padova. Ook in het heuvelgebied rond Breganze zijn veel wijngaarden. Het klimaat is zacht en plezierig. Dat komt mede door de invloed van de zee en de naburige bergketens, die koude lucht tegenhouden.
De belangrijkste en bekendste Italiaanse wijnen van de regio zijn Valpolicella, Amarone, Soave en Prosecco. In totaal wordt 25% van alle wijnen uit Veneto gemaakt met als kwalificatie DOC of DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
Prosecco was tot 2009 de naam van de druif van de gelijknamige mousserende wijn. Maar toen de regio Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene de kwalificatie DOCG kreeg hebben de Italiaanse autoriteiten besloten dat de regio de naam Prosseco mocht dragen en de druif dus niet langer meer. Toen heeft de druif de naam gekregen van het synoniem waar deze al sinds jaar en dag mee bekend stond, namelijk de Glera.
Druivensoorten in Veneto
Belangrijke Druivensoorten in Veneto (45% rode wijn 55% witte wijn uit 14 DOCG en 27 DOC gebieden) zijn voor de blauwe druivenrassen: Corvina, Rondinella, Molinara, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot nero (pinot noir) en voor de witte druivenrassen: Garganega (stil en frizzante), Pinot Grigio, Trebbiano, Prosecco (glera) en Verduzzo.
Belangrijkste wijngebieden in Veneto:
- Valpolicella (DOC)
- Bardolino
- Prosecco
- Verona
- Soave
- Gambellara
- Vicenza
- Venoto Oriëntale